Navigation

3M: hoger na cijfers en verhoging outlook - visie op het aandeel

3M: hoger na cijfers en verhoging outlook - visie op het aandeel

3M $MMM rapporteerde in het derde kwartaal van 2024 beter dan verwachte resultaten, met een winst per aandeel van $1,98 tegenover de voorspelde $1,93. De omzet kwam uit op $6,29 miljard, wat ook hoger is dan de verwachte $6,10 miljard.

Bovendien verhoogde het bedrijf het middenpunt van zijn vooruitzichten voor 2024, wijzend op een sterk jaar tot nu toe.

Het aandeel steeg daarop met 3,5% en bevindt zich momenteel op een opwaartse trend. We zitten vanaf $87 op een up.

Visie op het aandeel

Momenteel zitten we op een opwaartse trend vanaf $87 en verwachten we dat verdere winsten mogelijk zijn. Deze verwachting wordt ondersteund door de beter dan verwachte kwartaalresultaten van 3M en de verhoogde vooruitzichten voor 2024.

De cijfers tonen aan dat het bedrijf zijn operationele efficiëntie heeft verbeterd, wat resulteerde in een toename van zowel de aangepaste winst als de vrije kasstroom, ondanks de zware kostenposten voor juridische kwesties.

Dit laatste is een belangrijk punt, aangezien 3M opereert in een sector waarin het regelmatig geconfronteerd wordt met juridische uitdagingen, zoals in de zaak rond PFAS-producten en de Combat Arms Earplugs. Hoewel dit een risico blijft, lijkt het bedrijf in staat om dergelijke zaken goed op te vangen zonder dat het zijn lange termijn groeiambities significant schaadt.

Het besluit om de productie van bepaalde PFAS-producten te staken toont aan dat het bedrijf actief werkt aan het stroomlijnen van zijn portfolio om inefficiënties te verminderen. Dit kan ook in de toekomst voordelen opleveren, doordat het bedrijf zich meer richt op winstgevende activiteiten.

De organische groei van 1% en de verbetering van de operationele marges wijzen op een goed beheer van zowel kosten als prijzen, wat in een uitdagende markt van cruciaal belang is. Daarnaast toont de solide kasstroom van $1,5 miljard aan dat 3M zijn kapitaal goed weet te beheren, wat beleggers vertrouwen geeft.

Wat betreft de verschillende divisies zien we dat het bedrijf breed actief blijft in zowel consumentenproducten als industriële oplossingen. Gecombineerd met strategische acquisities, zorgt voor een gezonde mix van activiteiten.

Er zijn echter ook uitdagingen binnen de sector, zoals aanhoudende inflatiedruk en supply chain-problemen. Hoewel 3M deze uitdagingen goed het hoofd biedt, blijven ze op de achtergrond aanwezig. Voor de langere termijn moet het bedrijf blijven inzetten op innovatie en operational excellence om in deze sterk concurrerende markt zijn positie te behouden.

Wij verwachten dat 3M blijft profiteren van zijn brede marktaanwezigheid en solide financiële positie. Dit versterkt ons vertrouwen in het aandeel, en we blijven dan ook positief gestemd over de toekomstige koersontwikkeling.

Sterke punten

  • Winst per aandeel (WPA): 3M rapporteerde een aangepaste WPA van $1,98, wat 18% hoger is ten opzichte van vorig jaar.
  • Omzet: De totale omzet steeg met 0,4% op jaarbasis, met een aangepaste omzetgroei van 1,5%. Dit is deels te danken aan organische groei van 1%.
  • Operationele marges: De aangepaste operationele marge verbeterde met 1,4 procentpunt naar 23,0%.
  • Vrije kasstroom: De aangepaste vrije kasstroom bedroeg $1,5 miljard.
  • Terugkopen van aandelen: 3M keerde $1,1 miljard uit aan aandeelhouders via dividenden en aandeleninkopen.
  • Verhoogde outlook: 3M heeft zijn winstverwachtingen voor het volledige jaar 2024 verhoogd naar een bereik van $7,20 tot $7,30 per aandeel, wat wijst op vertrouwen in de voortzetting van sterke prestaties.

Zwakke punten

  • Litigatiekosten: Er waren aanzienlijke kosten van $3,6 miljard voor lopende juridische zaken, wat leidde tot een negatieve operationele kasstroom van $1,8 miljard.
  • Verkoop van PFAS-producten: De verkoop wordt negatief beïnvloed door het besluit om te stoppen met de productie van bepaalde PFAS-producten, wat een druk van 1% op de organische groei veroorzaakte. Dit is echter éénmalig en juist goed voor de lange termijn.

Vooruitzichten

3M heeft zijn vooruitzichten voor 2024 licht opwaarts bijgesteld. De aangepaste winstverwachting ligt nu tussen de $7,20 en $7,30 per aandeel, ten opzichte van de eerdere schatting van $7,00 tot $7,30. Het bedrijf verwacht ook een stabiele organische omzetgroei van ongeveer 1%, ondanks uitdagingen zoals hogere kosten en juridische verplichtingen.

Cijfers

  • Omzet: De totale omzet bedroeg $6,29 miljard, een lichte stijging van 0,4% ten opzichte van vorig jaar. De organische omzet daalde echter met 0,1%, terwijl de aangepaste omzet met 1,5% toenam. Dit is voornamelijk te danken aan gunstige acquisities en desinvesteringen.
  • Operationele marge: De operationele marge op GAAP-basis bedroeg 20,9%, terwijl de aangepaste marge steeg naar 23,0%.
  • Kasstroom: Hoewel de operationele kasstroom negatief was door juridische kosten, genereerde het bedrijf een sterke aangepaste vrije kasstroom van $1,5 miljard.

Toespraak van de CEO

William Brown, CEO van 3M, benadrukte dat het bedrijf solide operationele prestaties leverde, wat resulteerde in een dubbelcijferige stijging van de aangepaste winst en een sterke kasstroom. Hij noemde de drie belangrijkste prioriteiten van het bedrijf: organische groei, operationele uitmuntendheid en kapitaalallocatie. Brown uitte zijn vertrouwen in een sterke afronding van het jaar.

Resumerend

Wij zien de resultaten van 3M als positief, vooral gezien de beter dan verwachte winst en omzet. Het bedrijf lijkt de juiste stappen te zetten om zijn financiële prestaties te verbeteren, ondanks de hoge kosten van juridische zaken. De opwaartse bijstelling van de vooruitzichten toont vertrouwen in de resterende maanden van 2024. We blijven op een stijging zitten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.