Navigation

Aandelen: buy the dip mentaliteit - carry zou $4 biljoen groot zijn - de S&P 500

Aandelen: buy the dip mentaliteit - carry zou $4 biljoen groot zijn - de S&P 500

De huidige situatie rondom S&P 500 $SPX roept de vraag op of de "buy the dip" mentaliteit eerst voor een tijdelijk herstel gaat zorgen. Ondanks de aanzienlijke correctie lijkt een langdurige bearmarkt onwaarschijnlijk, omdat de Fed put waarschijnlijk opnieuw in actie zal komen.

Dat heeft trouwens wel weer negatieve consequenties voor de carry trade die wordt ingeschat op 4 biljoen dollar. Wat dat betreft zit de Fed in een lastig parket als de economie wel heel snel afkoelt.

Sentiment onder beleggers

Het valt op dat de recente daling vaak goedgepraat wordt met uitspraken als "gelukkig is dat aandeel nooit gedaald in mijn portfolio" of "hopen dat het weer gaat stijgen".

Dit doet denken aan veel crypto-beleggers die vaak op hoop investeren. Het fenomeen van Dollar Cost Averaging (DCA) wordt ook vaak genoemd, maar dit werkt alleen effectief bij groei-aandelen en niet bij andere assets. Als iets stijgt zonder zicht op groei of intrinsieke waarde, is het gebaseerd op geluk en niets anders.

Carry trade en macrocijfers

Veel beleggers lijken nog nooit van de carry trade te hebben gehoord, wat nu juist één van de belangrijkste factoren is. Momenteel bewegen we van het ene macro-cijfer naar het andere, wat ook weer invloed heeft op de carry trade.

Vrijdag werd er verkocht op de wekelijkse banencijfers, terwijl de daling werd gestopt na de ISM Services Index die nog altijd groei vertoont. Het is nu wachten op het volgende cijfer. Echter, een nood renteverlaging van de Fed is geen optie als de cijfers sterker zijn dan verwacht.

Toekomstperspectieven

Het lijkt erop dat de markt nog enige tijd volatiel kan blijven. Een duidelijke bodem is niet te voorspellen. Het is echter cruciaal om de carry trade in de gaten te houden waarbij nu positionering de main focus is.

Wat dat betreft, zal de markt wel een heftige reactie kunnen geven op de jobless claims aanstaande donderdag, en dit kan effect hebben op de dollar tegen de yen carry trade.

We hebben het idee dat de huidige correctie misschien nog niet voorbij is. Meer paniek op de markt had wellicht meer duidelijkheid gegeven. Zelfs de VIX, de volatiliteitsindex, is alweer teruggekomen.

Zoals eerder besproken op de website, zijn we wel van de kleedkamer naar de dug-out gegaan. Tenzij er calamiteiten optreden, komt de bodem waarschijnlijk in zicht, maar dat beleggers met hun "kop in de prullenbak hangen" zoals Art Cashin het in 2008 omschreef, lijkt nog niet zo te zijn.

Conclusie

De S&P 500 beweegt momenteel voor de zeer korte termijn in een onzekere markt. Hoewel er mogelijkheden zijn voor tijdelijk herstel en misschien nu zelfs eerst een rally, blijft het cruciaal om macro-cijfers en de carry trade goed in de gaten te houden.

Zoals te zien op de chart zou bij nieuwe zorgen de index zeker nog verder kunnen dalen zonder dat de lange bull trend in gevaar komt. Wat dat betreft krijgen beleggers met de "buy the dip" mentaliteit misschien wel weer gelijk.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.