Natuurrampen: 1906 had grote impact - aardbeving donderdag Californië loos alarm
Gisteren werd Californië opgeschrikt door een aardbeving en een tsunamiwaarschuwing. Hoewel dit gelukkig met een sisser afliep, doet het denken aan eerdere natuurrampen die wél invloed hadden op de financiële markten.
Historisch gezien is de impact van dergelijke rampen, buiten uitzonderingen zoals die van 1906 in San Francisco, meestal beperkt tot een tijdelijke daling. Op langere termijn blijkt het effect vaak zelfs positief, doordat wederopbouwactiviteiten zorgen voor grote opdrachten in de bouw- en infrastructuursector.
Een aantal die invloed hadden op financiële markten
De aardbeving van Lissabon (1755)
Impact: Een krachtige aardbeving, gevolgd door een tsunami en brand, vernietigde de stad Lissabon en veroorzaakte tienduizenden doden.
Gevolgen: De Portugese economie en koloniale handel stortten in. Banken in Europa zagen verliezen door de instorting van Portugese schulden, wat financiële paniek veroorzaakte.
De uitbarsting van Tambora (1815)
Impact: De grootste vulkaanuitbarsting in de moderne geschiedenis veroorzaakte een wereldwijde koeling ("Jaar zonder Zomer") en misoogsten.
Gevolgen: Graanprijzen stegen dramatisch, leidend tot inflatie en economische onrust in Europa en Noord-Amerika.
De aardbeving van San Francisco (1906)
Impact: Een zware aardbeving gevolgd door branden verwoestte grote delen van San Francisco.
Gevolgen: Massale verzekeringsclaims, waaronder veel Europese verzekeraars, leidden tot wereldwijde dalingen op de financiële markten. De wederopbouw stimuleerde de Amerikaanse economie op de lange termijn. Jesse Livermore, de beroemde speculant, zat short en maakte een fortuin.
De Indiase cycloon van 1970 (Bhola-cycloon)
Impact: Een van de dodelijkste cyclonen ooit, die miljoenen mensen in Bangladesh trof.
Gevolgen: De regio leed aan economische verwoesting, en de politieke instabiliteit leidde indirect tot de onafhankelijkheid van Bangladesh, wat internationale handelsstromen beïnvloedde.
De aardbeving in Kobe (1995)
Impact: Een zware aardbeving verwoestte de Japanse stad Kobe en richtte enorme schade aan infrastructuur en industrie aan.
Gevolgen: De Nikkei-index daalde met meer dan 7% in de nasleep van de ramp. Verzekeraars en bouwbedrijven ondergingen schommelingen in hun aandelenkoersen. Het legde ook het bedrog van Nick Leeson bloot, waardoor Barings Bank omviel en voor 1 pond werd gekocht door ING.
De orkaan Katrina (2005)
Impact: Een van de duurste natuurrampen in de geschiedenis, die New Orleans en de Golf van Mexico trof.
Gevolgen: Olieprijzen stegen door verstoring van de productie in de Golf. Aandelen in verzekeraars en energiebedrijven werden zwaar beïnvloed.
De aardbeving en tsunami in Japan (2011)
Impact: De ramp verwoestte de Japanse oostkust, inclusief de Fukushima-kerncentrale.
Gevolgen: Wereldwijde toeleveringsketens werden verstoord, met name in de technologie- en auto-industrie. De Japanse yen versterkte door de kapitaalrepatriëring voor wederopbouw, wat druk uitoefende op de export. Het leidde ertoe dat Duitsland besloot zijn kerncentrales te sluiten waardoor er nu een uitdaging is met energie in Duitsland.
De orkaan Sandy (2012)
Impact: Richtte enorme schade aan de Amerikaanse oostkust, inclusief New York City.
Gevolgen: Verzekeraars rapporteerden recordverliezen, en de vastgoedsector leed onder schade, maar aandelen reageerde nauwelijks..
De Australische bosbranden (2019-2020)
Impact: Verwoestten miljoenen hectare land en hadden een zware impact op milieu en economie.
Gevolgen: De Australische dollar daalde, en verzekeraars werden zwaar belast. De wederopbouw leidde op termijn tot stimulering van de bouwsector.
De overstromingen in Duitsland en België (2021)
Impact: Zware overstromingen troffen steden en dorpen, waarbij huizen en infrastructuur werden vernietigd.
Gevolgen: Verzekeringskosten stegen aanzienlijk, en Duitse obligaties zagen druk door de verwachte kosten voor wederopbouw. Het effect op financiële markten was echter nihil.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.