Navigation

ABN AMRO: cijfers mixed bag - rentebaten - dividend - visie op aandeel

ABN AMRO boekte in het vierde kwartaal van 2023 meer winst dan vorig jaar, maar iets onder de verwachtingen van analisten. De nettowinst steeg van 354 miljoen naar 545 miljoen euro.

De bank kondigde ook een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 500 miljoen euro aan en stelde een stabiel slotdividend van 0,89 euro per aandeel voor.

ABN AMRO zag de nettorentebaten uitkomen op 1,50 miljard euro, ondanks enige druk op de marges voor hypotheken en leningen aan particulieren. De rentebaten in 2024 zullen naar verwachting grotendeels in lijn zijn met die van 2023. In het derde kwartaal van 2023 bedroegen de rentebaten 1,53 miljard euro.

Visie op het aandeel

De cijfers van ABN AMRO kunnen worden beschouwd als een mixed bag. Het voornemen om voor 500 miljoen euro eigen aandelen in te kopen en een slotdividend van 89 cent uit te keren zijn positief.

Aan de andere kant daalde de rentebaten naar 1,5 miljard euro, vergeleken met 1,53 miljard euro in het derde kwartaal van 2023. Dit zou mogelijk negatief kunnen worden opgevat door beleggers. Desondanks zijn het hoge dividend en de financiële resultaten op zich niet heel slecht.

Op basis van het dividendrendement blijft het aandeel ABN AMRO nog steeds aantrekkelijk, met een rendement van ongeveer 9%. Dit betekent dat eventuele koersdalingen worden gecompenseerd door het dividend. Hoewel de financiële sector niet onze favoriet is, blijven we positief over ABN AMRO.

De Nederlandse staat zal haar belang in ABN AMRO verder verminderen, maar het inkoopprogramma van de bank kan dit gedeeltelijk opvangen.

Al met al zijn de cijfers gemengd, maar vanwege het hoge dividendrendement handhaven we onze positie in het aandeel, zonder te verwachten dat de koers zal stijgen, maar vooral dus vanwege het dividendrendement.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.