Navigation

ABN AMRO toont sterke resultaten - visie op het aandeel

ABN AMRO toont sterke resultaten - visie op het aandeel

ABN AMRO $ABN heeft sterke financiële resultaten gerapporteerd voor het eerste kwartaal van 2024. De nettowinst bedroeg 674 miljoen euro, ondermeer gedreven door hogere rente-inkomsten, fee-inkomsten en een lage kosten van risico.

De bank profiteerde van de huidige renteomgeving, met een netto rente-inkomen van 1,589 miljoen euro. De totale operationele inkomsten stegen naar 2,197 miljoen euro, een stijging van 3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De bank blijft zich richten op de optimalisatie van de kapitaalpositie en is vastbesloten om overtollig kapitaal terug te geven aan de aandeelhouders in combinatie met gerichte groei.

Visie op het aandeel

Gezien de sterke resultaten en de positieve vooruitzichten, blijven we optimistisch over ABN AMRO. De sterke kapitaalpositie en de voortdurende kostenbeheersing zijn bemoedigend.

We zitten momenteel op een stijging in het aandeel ABN AMRO en zien de toekomst positief tegemoet dankzij de verbeterde netto rente-inkomsten en de solide financiële positie.

De marktstemming kan weliswaar fluctueren, maar we blijven rekenen op de sterke financiële basis van ABN AMRO en verwachten dat het aandeel op de lange termijn winst zal genereren. Ook het verder uitkeren van overtollig geld aan aanhouder is positief.

De resultaten

ABN AMRO rapporteerde een nettowinst van 674 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2024, een stijging van 29% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het netto rente-inkomen bedroeg 1,589 miljoen euro, een daling van 2% vergeleken met Q1 2023, maar een stijging van 6% ten opzichte van Q4 2023.

De operationele inkomsten stegen met 3% tot 2,197 miljoen euro. De kosten daalden met 11% tot 1,257 miljoen euro, grotendeels dankzij lagere regelgevende heffingen.

Financiële vooruitzichten

De vooruitzichten voor ABN AMRO blijven positief. De bank verwacht dat de totale kosten voor 2024 ongeveer 5,3 miljard euro zullen bedragen, mede door hogere personeelskosten in de tweede helft van het jaar.

De kapitaalpositie blijft sterk met een volledig belaste Basel III CET1-ratio van 13,8% en een Basel IV CET1-ratio rond de 14%.

Sterke punten

  • Nettowinst en rentemarge: De nettowinst steeg met 29% en de nettorentemarge bleef stabiel op 162 basispunten.
  • Kostenbeheersing: De operationele kosten daalden met 11%, vooral door lagere regelgevende heffingen.
  • Sterke kapitaalpositie: Een Basel III CET1-ratio van 13,8% en een Basel IV CET1-ratio rond de 14% wijzen op een solide financiële basis.
  • Rente-inkomsten: De netto rente-inkomsten zijn verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal, wat bijdraagt aan de totale winstgevendheid.
  • Kapitaal teruggave: De bank is van plan om overtollig kapitaal terug te geven aan de aandeelhouders, wat vertrouwen uitstraalt in de financiële gezondheid van het bedrijf.

Zwakke punten

  • Druk op rentemarges: Ondanks de stijging van het netto rente-inkomen in vergelijking met het vorige kwartaal, bleef de druk op de activamarges bestaan.
  • Verlaging van rente-inkomsten: Het netto rente-inkomen daalde met 2% vergeleken met Q1 2023, voornamelijk door druk op de activamarges en lagere treasury-resultaten (gezien het totaalbeeld is dit niet perse negatief, maar we wilden het toch melden).
  • Hoge personeelskosten: De personeelskosten stegen met 8% als gevolg van een toename van het aantal interne FTE's en loonsverhogingen.

Uitspraken van de CEO

De CEO van ABN AMRO, Robert Swaak, verklaarde: "De Nederlandse economie blijft veerkrachtig. Onzekerheden blijven bestaan door geopolitieke ontwikkelingen die een risico vormen voor de groei- en inflatievooruitzichten, wat ook de rentestanden kan beïnvloeden. De vraag naar krediet blijft goed en zowel onze hypotheek- als zakelijke leningenportefeuille groeiden. We waren marktleider in nieuwe hypotheekproductie, met een marktaandeel van 19%.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.