Navigation

Ahold: cijfers onvoldoende voor optimisme - visie is kans op nieuwe tempering resultaten

Ahold Delhaize $AD rapporteerde een lichte daling in de omzet en de marges in het derde kwartaal van 2023, hoewel de kasstroom voor 2023 positiever wordt ingeschat. Ahold plant ook een aandeleninkoop van 1 miljard euro vanaf 2024.

Dit is echter onvoldoende om optimistisch te worden. De omzetdaling en marges die verslechteren zijn redenen om voorzichtig te blijven met het aandeel. Wij denken dat Ahold in de toekomst waarschijnlijk opnieuw de vooruitzichten zal moeten verlagen, met name voor Amerika.

Helaas laat Ahold de gifbeker door beleggers niet in één keer leegdrinken wat veel beter zou zijn. Nu blijft er veel onzekerheid bestaan rondom het aandeel.

De omzet daalde van 22,4 miljard naar 21,9 miljard euro. Hoewel de operationele winst ook lager uitkwam dan voorspeld, blijft Ahold optimistisch over herstel in Europa, ondanks de recente druk op die markt.

De omzet in de Verenigde Staten bedroeg 13,6 miljard euro, iets onder de verwachtingen van 13,8 miljard. In Europa overtrof Ahold de voorspelde omzet van bijna 8,2 miljard die uitkwam op 8,3 miljard euro.

De vergelijkbare groei in de VS was 0,9 procent en in Europa 7,0 procent, wat lager was dan verwacht. De onderliggende marges waren respectievelijk 4,2 procent in de VS en 3,5 procent in Europa, lager dan de voorspellingen van 4,4 en 3,4 procent.

De operationele winst kwam uit op 625 miljoen euro. Onderliggend bedroeg de operationele winst 839 miljoen euro, met een marge van 3,8 procent. De nettowinst van 394 miljoen euro was lager dan de verwachtingen van 549 miljoen euro.

Ahold verwacht een hogere vrije kasstroom van 2,2 tot 2,4 miljard euro in 2023, en een lichte vermindering in geplande investeringen.

De onderliggende operationele marge wordt nog steeds geschat op 4,0 procent of meer, maar de onderliggende winst per aandeel zal iets lager zijn dan in 2022.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.