Navigation

ADP banen: veel zwakker dan verwacht - vrijdag BLS-cijfers

ADP banen: veel zwakker dan verwacht - vrijdag BLS-cijfers

In mei is de groei van particuliere loonlijsten vertraagd tot 152.000, wat veel minder is dan verwacht volgens gegevens van ADP. Dit is ook minder dan de neerwaarts bijgestelde 188.000 in april en ligt onder de verwachting van 175.000.

Eerder vandaag schreef Bloomberg dat de Amerikaanse regering de banengroei in het afgelopen jaar mogelijk heeft overschat met maar liefst 730.000 banen. Dit is een significante afwijking die belangrijke implicaties kan hebben voor de perceptie van de arbeidsmarkt.

Het rapport van ADP kan een indicatie geven van wat we kunnen verwachten in het aanstaande non-farm payrolls rapport van het Bureau of Labor Statistics (BLS). Hoewel de cijfers van ADP en BLS vaak verschillen, verwachten economen van Wall Street dat de non-farm payrolls in mei met 190.000 zijn gegroeid, na een groei van 175.000 in de voorgaande maand.

Recent zijn er echter tekenen van een vertraging in de aanwervingen, en een BLS-rapport (JOLTS) liet zien dat het aantal vacatures in april is gedaald tot iets meer dan 8 miljoen, het laagste niveau sinds februari 2021.

Mochten de data van vrijdag dit (ADP) weerspiegelen, dan heeft de Fed alle redenen om de rente veel eerder te verlagen. Dat zal dus moeten blijken, omdat de data ook 'verwarrend' kan zijn, zeker als we ook de gegevens van Bloomberg meenemen. Dan zijn de data zelfs veel zwakker dan verwacht een neemt de kans van een zachte landing af, maar het kan ook een tijdelijke zwakte zijn.

ADP waarschuwt voor zwakte in de arbeidsmarkt, zowel bij producenten als consumenten, ondanks dat de markt over het algemeen solide blijft. De dienstensector was verantwoordelijk voor bijna alle nieuwe aanwervingen, terwijl goederenproducenten slechts 3.000 banen toevoegden.

De sectoren handel, vervoer en nutsbedrijven voegden 55.000 banen toe, onderwijs en gezondheidszorg 46.000 banen, en de bouw 32.000 banen. Andere diensten zagen een toename van 21.000 banen, terwijl de vrijetijds- en gastvrijheidssector slechts 12.000 banen toevoegde.

De productiesector verloor 20.000 banen, natuurlijke hulpbronnen en mijnbouw verloren 9.000 banen, de informatietechnologiesector verloor 7.000 banen, en professionele en zakelijke diensten verloren 6.000 banen. Kleine bedrijven met 20 tot 49 werknemers zagen een daling van 36.000 banen. De jaarlijkse loongroei bleef stabiel op 5% voor de derde maand op rij.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.