Navigation

Podcast & artikel: visie Adyen: - strategisch - NVDA - BESI - GE - UBER - ASML

Podcast & artikel: visie Adyen: - strategisch - NVDA - BESI - GE - UBER - ASML

Het aandeel Adyen $ADYEN heeft na de resultaten een sterke rally laten zien en ontving een trits aan positieve broker views. De cijfers waren ook prima en in de komende 2 jaar zal er waarschijnlijk een upcycle in de resultaten zijn.

Om meteen met de deur in huis te vallen

wij gaan geen positie innemen in het aandeel waarbij we een korte termijn stijging van nog eens minimaal 10 procent niet uitsluiten door het afsluiten van short-posities en door het alloceren van gelden richting het aandeel van beleggers die "het verhaal kopen" zoals dat wordt genoemd. We weten niet of deze winsten ook behouden worden.

De reden dat wij niet meedoen leggen we uit in dit artikel. We kijken kort naar cijfers, maar vooral vanuit strategisch oogpunt wat ons inziens bij de meeste partijen onderbelicht is.

Strategisch

Een strategische blik houdt bijvoorbeeld in dat we vanaf eind 2022 een vroege investeerder waren in NVIDIA, BESI, General Electric en bijvoorbeeld Uber om een paar voorbeelden te noemen [De charts met de instapniveaus staan in de begeleidende podcast].

Een voorbeeld van een unieke edge en waardering

Om meteen een voorbeeld te geven hoe wij strategisch tegen de situatie aankijken en toch ook cijfers betrekken. Adyen is bijvoorbeeld duurder dan een bedrijf als ASML. Natuurlijk zijn dit twee verschillende sectoren, maar waar het ons om gaat is dat Adyen niet de enige is in haar sector, terwijl ASML een monopolist is en dus nauwelijks concurrentie heeft.

Bovendien bevindt ASML zich ook nog eens technologisch lichtjaren voor op haar concurrenten, iets wat je niet kan zeggen van Adyen.

Terug naar de extra toelichting CFO

De CFO van Adyen liet zich in een toelichting later op de dag van de presentatie van de cijfers enigszins voorzichtig uit over 2024.

Adyen verwacht dat de groei in 2024 aan de onderkant van de prognose zal liggen. CFO Ethan Tandowsky gaf ook aan voorzichtig te zijn over de winstmarges voor dit jaar. Ook dit is een punt om rekening mee te houden, hoewel het strategisch kan zijn ingegeven om dan later weer opwaarts te verrassen.

Wel werd tijdens de toelichting de eerdere aankondiging van Adyen herhaald om de omzet jaarlijks met ruim 20 tot bijna 30 procent te laten groeien in de komende drie jaar, met een EBITDA-marge van meer dan 50 procent in 2026.

Als dan wordt gekeken dat niet gereageerd wordt op de "afzwakking" voor dit jaar en er vele positieve rapporten van zakenbanken uitkomen, krijgen wij bijna het idee dat deze de koers willen pushen om zo aandelen door te zetten.

Vergeet niet dat bijvoorbeeld Goldman Sachs na de koersval vorig jaar een groot belang heeft opgebouwd in Adyen. En vergeet ook niet dat Adyen op basis van de huidige informatie en voorspellingen aangeeft dat de EBITDA-marge meer dan 50 procent zal zijn in 2026, maar dat we ook weten dat dit zo weer kan veranderen.

Wij blijven langs de zijlijn staan

De significante daling van de aandelenkoers van Adyen eind vorig jaar onderstreepte de zorgen onder analisten over hoge waarderingen binnen de digitale betalingsindustrie en zorgen over een vertraging in wat is beschouwd als een hoogwaardig groeibedrijf.

Adyen verwees in augustus vorig jaar naar de Amerikaanse concurrentie. In het rapport over het eerste halfjaar van 2023 onthulde het Amsterdamse bedrijf dat de omzetgroei een langzamer tempo vertoonde in Noord-Amerika, terwijl de marges nadelig werden beïnvloed door verhoogde wervingskosten.

Ondanks dat de cijfers vorige week over het tweede halfjaar van 2023 redelijk sterk waren, is het natuurlijk niet zo dat in een paar maanden de situatie 180 graden is gedraaid en de waardering plotseling veel goedkoper is geworden dan in het najaar van 2023.

Dit, met een toenemende concurrentie en naar ons inzicht wel degelijk onzekerheid of de marges zich positief blijven ontwikkelen in de komende paar jaar en zeker vanaf 2026. Dit ondanks dat het bedrijf zelf over de marges over een langere periode erg positief is.

De prijs: per aandeel en andere parameters

Als wordt gekeken puur naar de winst per aandeel, dan wordt voor 2026 nu ongeveer 33 keer de winst per aandeel betaald, als we ervan uitgaan dat deze daadwerkelijk kan oplopen tot 45 euro. Dat is niet goedkoop.

Uiteraard zijn er ook andere meetmethoden, maar nog steeds is dit één van de belangrijkste parameters. Niet voor niets wordt de belangrijkste index in de wereld, de S&P 500, voortdurend door strategen afgezet tegen de totale winst per aandeel en de totale koers winst verhouding.

SCE Trader: estimates Adyen 2022 2023 2024 2025
Omzet (miljoen) 1.330 1.626 2.016 2.501
EBITDA (miljoen) 728,3 743 967 1.329
Bedrijfsresultaat (EBIT) (miljoen) 664,7 630,3 859 1.289
Operationele Marge (%) 49,97 38,92 42,97 46,61
Resultaat voor belastingen (EBT) (miljoen) 719,9 813,9 1.170 1.530
Nettowinst (verlies) (miljoen) 564 632 852 1.106
Nettomarge (%) 42,41 39,04 41,86 43,31
Winst per aandeel (WPA) 18,17 20,21 27,03 34,87
Free Cash Flow (miljoen) 607 612 838 1.103

Als we kijken naar de toekomstige resultaatgroei tot 2025, en uiteraard is die altijd onder voorbehoud, dan hebben wij deze zodanig aangepast dat we daarmee zelfs boven de gemiddeldes van de markt liggen [die door de markt nog wel opwaarts herzien kunnen worden] en uitgaan dat er mogelijk ook al eigen aandelen worden ingekocht.

We hebben dus de EBITDA opgehoogd naar een topline, we hebben de EBIT en de winst per aandeel ook opgehoogd, evenals andere parameters.

Als je deze cijfers in ogenschouw neemt dan zie je dat Adjen inderdaad in een upcycle terecht is gekomen voor de komende paar jaar. Een absoluut pluspunt bij Adyen zijn de hoge marges en de hoge vrije cashflow die waarschijnlijk in 2025 voor het eerst de 1 miljard dollar zal passeren en dan kan het in een hoog tempo naar boven blijven gaan in de jaren daarna in het meest positieve geval.

Wij verwachten ook dat Adyen misschien al dit jaar of in een later stadium overgaat tot het inkopen van eigen aandelen. Dit gaat de koers ondersteunen.

Overall rating is neutraal

De verwachting is dat het bedrijf de komende 2 jaar in een opwaartse cyclus terecht komt qua groei terwijl we ook een slag om de arm houden doordat concurrentie niet stilzit.

Ook dan blijven wij qua visie terugkomen op een waardering die richting een top is gegaan. Zodoende mag er niks misgaan, anders zal het aandeel opnieuw gaan dalen gezien de hoge verwachtingspremie die het momenteel heeft.

De enorme upsqueeze in het aandeel Adyen na de cijfers kwam niet geheel onverwacht. We hebben voor die tijd al geschreven dat we er rekening mee hielden dat dit zou kunnen gebeuren. Ook voor de cijfers hebben we nog aangegeven dat waarschijnlijk de koers naar een neutrale zone zou kunnen gaan. Dit is gebeurd. En zodoende zijn we overall neutraal.

Het aandeel en de neutrale zone

De upturn in het aandeel is eigenlijk niets anders dan dat het de verliezen van eind vorig jaar heeft goedgemaakt. En dat is dus de neutrale zone waar het aandeel nu in ligt.

Voor speculanten en korte termijn beleggers is dit natuurlijk een schitterende beweging geweest. Echter als je verder terug kijkt op de chart zie je nog steeds een dalende trend.

Resumerend

Adyen is een heel goed bedrijf, het is een fascinerend bedrijf en het heeft ook een sterke toekomst, dat willen we zeggen. Toch doen wij niet mee met een positie in dit aandeel. De overall rating, zoals gezegd, zien we als neutraal.

De huidige waardering staat gelijk aan een bedrijf dat een monopolie heeft of met grote nieuwe uitvindingen komt die niemand anders kan doen. Dat is bij Adyen niet het geval.

We sluiten niet uit dat de koers nog eens 10 procent zal stijgen. Maar de koers kan ook weer dalen als het tegenvallende thema uit 2023, concurrentie, weer de kop op steekt. Zodoende zijn er ons inziens voor de langere termijn betere kansen in technologie dan het aandeel Adyen.

En ja, iedereen moet zijn eigen keuze maken en we kunnen er volledig naast zitten. Dat zal moeten blijken terwijl wij vasthouden en blijven zoeken naar aandelen (bedrijven) die een grote unieke edge hebben.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.