Navigation

Adyen: headlines sterk - take rate minder goed - outlook - visie op het aandeel

Adyen: headlines sterk - take rate minder goed - outlook - visie op het aandeel

Adyen $ADYEN heeft in de eerste helft van 2024 sterke financiële resultaten behaald. Het verwerkte betaalvolume steeg met 45% op jaarbasis naar €619,5 miljard, en de omzet groeide met 24% naar €913,4 miljoen. Dit overtrof de verwachtingen van analisten, hoewel de groei binnen de door Adyen beoogde bandbreedte van 20% tot 30% bleef.

De winst steeg fors met 45% naar €409,6 miljoen, terwijl de EBITDA met 32% toenam tot €423,1 miljoen, wat een margestijging naar 46% opleverde. De kaspositie van Adyen verbeterde ook aanzienlijk, met €8,7 miljard aan liquide middelen eind juni 2024, vergeleken met €6,4 miljard een jaar eerder.

Visie op het aandeel

Ondanks deze sterke cijfers blijven we neutraal over het aandeel Adyen. Hoewel er mogelijk een koersstijging van ongeveer 10% zou kunnen plaatsvinden bij een positief marktsentiment, menen wij dat het aandeel momenteel fair gewaardeerd is.

Het is belangrijk op te merken dat Adyen de outlook niet heeft verhoogd, wat mogelijk teleurstelling kan veroorzaken bij beleggers die hoopten op een opwaartse bijstelling.

Adyen opereert in de fintech-sector, een groeisector met aanzienlijke kansen, maar het bedrijf lijkt conservatief in zijn vooruitzichten en er komt meer concurrentie van Stripe.

Hoewel de marges verbeteren, heeft Adyen te maken met mogelijk toekomstige prijsdruk en een afnemende take rate, wat kan wijzen op een uitdagender marktomgeving. We houden ons aan onze eerdere visie en blijven voorlopig neutraal qua lange trend.

Een take rate is een percentage dat aangeeft welk deel van het totale verwerkte transactievolume een bedrijf verdient als inkomsten. In de context van bedrijven zoals Adyen, die actief zijn in de betalingsverwerkingsindustrie, verwijst de take rate naar het percentage van het totale verwerkte bedrag (het transactievolume) dat het bedrijf ontvangt als vergoeding voor het leveren van zijn diensten.

Sterke punten

  • Omzetgroei en winstgevendheid: De omzet van Adyen steeg met 24% op jaarbasis en de winst nam met 45% toe, wat een significante verbetering is.
  • EBITDA-marge: De EBITDA-marge steeg naar 46%, wat de operationele efficiëntie en schaalvoordelen van Adyen benadrukt.
  • Kaspositie: Adyen's kaspositie is sterk verbeterd tot €8,7 miljard, wat het bedrijf een solide basis geeft voor toekomstige investeringen en operaties.
  • Geografische spreiding: Adyen blijft groeien in diverse regio's, met sterke prestaties in Noord-Amerika en EMEA, waar respectievelijk 30% en 25% omzetgroei werd gerealiseerd.
  • Productdiversificatie: Sterke groei in digitale en unified commerce-diensten, met respectievelijk 50% en 29% groei in volumes, toont de veelzijdigheid en aanpassingsvermogen van Adyen's aanbod.

Zwakke punten

  • Handhaving van de outlook: De handhaving van de outlook kan duiden op een voorzichtige benadering en mogelijk gebrek aan vertrouwen in het overtreffen van verwachtingen.
  • Dalende take rate: De take rate daalde naar 14,7 basispunten, wat wijst op prijsdruk en mogelijk een toenemende concurrentie.
  • Outlook voor kasstroom en investeringen: Hoewel de vrije kasstroom sterk is, blijft de verwachte capex hoog, wat de marges op lange termijn onder druk kan zetten.
  • Risico op overcapaciteit: De snelle groei van Adyen's team en infrastructuur kan leiden tot overcapaciteit als de groei van de volumes achterblijft bij de verwachte toename van de operationele capaciteit.

Vooruitzichten (Guidance)

Adyen handhaafde zijn financiële doelstellingen voor de komende jaren. Het bedrijf verwacht een jaarlijkse omzetgroei tussen de lage en hoge twintig procent tot en met 2026, met een verbetering van de EBITDA-marge tot boven de 50% in 2026. Hoewel de outlook solide lijkt, is het opmerkelijk dat er geen opwaartse bijstelling is gedaan, wat kan duiden op voorzichtigheid gezien de marktomstandigheden.

Cijfers

  • Omzet: €913,4 miljoen, een stijging van 24% op jaarbasis.
  • Verwerkt volume: €619,5 miljard, een groei van 45% op jaarbasis.
  • Winst: €409,6 miljoen, een stijging van 45%.
  • EBITDA: €423,1 miljoen, een stijging van 32%, met een EBITDA-marge van 46%.
  • Kaspositie: €8,7 miljard in kas, een significante verbetering ten opzichte van €6,4 miljard een jaar eerder.
  • Geografische spreiding: Noord-Amerika en EMEA bleven de snelst groeiende regio's, met respectievelijk 30% en 25% groei in netto-omzet.

Toevoeging van de topman

Pieter van der Does, medeoprichter en co-CEO van Adyen, benadrukte in het persbericht: “Dit is de weg die we hebben uitgestippeld en we zijn er trots op dat we volgens plan vorderen. We blijven gefocust op onze langetermijnvisie en blijven investeren in onze wereldwijde groei en productinnovatie, zelfs terwijl we strikte kostenbeheersing toepassen.”

Resumerend

Onze visie op Adyen blijft neutraal ondanks de sterke cijfers. Het gebrek aan een opwaartse bijstelling van de outlook en de dalende take rate suggereren een uitdagende omgeving, ondanks de solide fundamenten en kaspositie van het bedrijf. Hoewel er ruimte is voor een beperkte koersstijging, zien we op korte termijn geen sterke katalysatoren voor een significante waardering. Desondanks blijft de opwaartse trend intact en zien we dips als koopkansen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.