Navigation

Aedifica: overtreft verwachtingen - kans op stijging

Aedifica: overtreft verwachtingen - kans op stijging

Aedifica $AED heeft in de eerste zes maanden van 2024 sterke financiële resultaten geboekt die de verwachtingen overtreffen. De hogere huurinkomsten en een aanzienlijke nettowinst hebben bijgedragen aan deze positieve prestaties, evenals de herziening van de outlook voor het hele jaar.

Visie op het aandeel

Wij overwegen al enige tijd om het aandeel Aedifica aan te schaffen en deze sterke halfjaarcijfers bevestigen dat het moment daarvoor mogelijk is aangebroken. (Zie ook onze database.)

De cijfers zijn prima en de vooruitzichten zijn opwaarts bijgesteld. De gestegen huurinkomsten en nettowinst, in combinatie met de solide financiële positie en verhoogde outlook, maken Aedifica tot een aantrekkelijke investering. De waardestijging van de vastgoedportefeuille en de belofte van een stabiel dividend versterken onze overtuiging dat dit het juiste moment kan zijn om in te stappen. Als we naar up gaan melden we dat uiteraard.

Samenvatting van de resultaten

In de eerste helft van 2024 zag Aedifica een stijging van de huurinkomsten met 7%, van 154,7 miljoen euro naar 165,8 miljoen euro. De EPRA-winst steeg met 8% van 110,4 miljoen euro naar 118,8 miljoen euro, wat neerkomt op een EPRA-resultaat van 2,50 euro per aandeel, vergeleken met 2,76 euro per aandeel een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 142,2 miljoen euro, tegenover 56,8 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De waarde van de vastgoedportefeuille overschreed de 6 miljard euro, en Aedifica beheert momenteel 630 zorglocaties in acht landen.

Financiële vooruitzichten (Guidance)

Aedifica heeft de outlook voor het hele jaar verhoogd, met een geschatte EPRA-winst van 231 miljoen euro, ofwel 4,85 euro per aandeel. Dit is een stijging van 3,2% ten opzichte van de eerdere verwachting van 4,70 euro per aandeel. Het voorgestelde brutodividend voor het boekjaar blijft onveranderd op 3,90 euro per aandeel.

Sterke punten

  • Stijging huurinkomsten: De huurinkomsten zijn gestegen met 7% tot 165,8 miljoen euro, voornamelijk door voltooide projecten en huurindexatie.
  • EPRA-winstgroei: De EPRA-winst is met 8% gestegen naar 118,8 miljoen euro, wat de sterke operationele prestaties weerspiegelt.
  • Nettowinst: De nettowinst is aanzienlijk gestegen naar 142,2 miljoen euro, tegenover 56,8 miljoen euro in de eerste helft van 2023.
  • Vastgoedportefeuille: De waarde van de vastgoedportefeuille bedraagt nu meer dan 6 miljard euro, een stijging dankzij nieuwe investeringen en voltooide projecten.
  • Financiële gezondheid: De schuldgraad bleef beheersbaar op 42,0%, met voldoende liquiditeit en kredietlijnen.

Zwakke punten

  • Lichte daling EPRA-winst per aandeel: Ondanks de algemene winstgroei, daalde de EPRA-winst per aandeel van 2,76 euro naar 2,50 euro, mede door de toename van het aantal uitstaande aandelen.
  • Verkoop van activa: Aedifica heeft enkele vastgoedobjecten verkocht, wat kan wijzen op een herstructurering van de portefeuille die mogelijk niet onmiddellijk rendement oplevert.
  • Stijgende schuldgraad: De schuldgraad is licht gestegen van 39,7% eind 2023 naar 42,0% eind juni 2024, wat de noodzaak benadrukt van zorgvuldig schuldbeheer.

Uitspraken van de topman

"Onze sterke halfjaarresultaten tonen aan dat Aedifica's strategie van investeren in hoogwaardige zorgvastgoedprojecten zijn vruchten afwerpt," aldus Stefaan Gielens, CEO van Aedifica. "De verhoogde huurinkomsten en onze robuuste financiële positie stellen ons in staat om de outlook voor het hele jaar te verhogen en onze aandeelhouders een aantrekkelijk dividend te bieden."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.