Navigation

AEX: op prijs gedreven actie - is de bullmarket wel of niet voorbij - de grafiek

AEX: op prijs gedreven actie - is de bullmarket wel of niet voorbij - de grafiek

In dit artikel bekijken we de grafiek van de AEX $AEX. Dit betreft een weekgrafiek. Je kan trouwens in de database op ondermeer de tag 'sce sharts' meer grafieken vinden. We gaan na of de cyclische onderliggende bullmarkt nog steeds intact is en of er een diepere correctie komt.

We kunnen direct stellen dat langere bull-trend nog steeds gaande is. Met andere woorden, de cyclische opwaartse bullmarkt die in het najaar van 2022 begon, is nog steeds actief, maar dat zegt niet alles voor de korte termijn. Als we inzoomen, verwachten we dat er mogelijk een grotere correctie kan plaatsvinden. We willen benadrukken dat we ons nu richten op de grafiek en niet op fundamentele gegevens.

In de grafiek zie je een stijgend trendkanaal, aangegeven door schuine, gele (zandkleurige) gestippelde lijnen. Wanneer de index de onderkant van dit kanaal bereikte, veerde deze steeds weer op en steeg verder.

De laatste keer dat de markt fors daalde was begin augustus tijdens de yen carry sell-off, toen de markt het midden van het gemiddelde stijgende trendkanaal bereikte, waarna de index opnieuw omhoog schoot.

Daarvoor zagen we echter dat de markt oververhit raakte door een bovengemiddelde stijging sinds mei 2024. Dit wordt geïllustreerd door het rode vlak, waar de markt duidelijk boven het gemiddelde uitsteeg. Hierna volgde dus de daling begin augustus.

Nu zien we dat de markt opnieuw terugvalt. Hoewel het voor velen aanvoelt als een flinke correctie, valt het eigenlijk nog mee. Sterker nog, de low van begin augustus is nog niet eens benaderd. Deze low ligt rond een niveau van 840 punten, terwijl we nu rond de 880 punten staan.

Als je kijkt naar het patroon bij het rode vlak, zie je een daling, gevolgd door een herstel, maar de tweede top ligt duidelijk lager. Dit kan erop wijzen dat we opnieuw kunnen dalen tot het niveau van de low van augustus. Als de markt zwak blijft, zou dit mogelijk zelfs richting de 800 punten kunnen gaan, en in het geval van een nog zwakkere markt, zelfs richting de 760 punten.

Met betrekking tot positionering hebben we eerder dit jaar al de exposure verlaagd naar technologie en van de week nog een keer. Dit betekent niet dat we denken dat het nu over en uit is bij technologie, maar we sluiten een bredere dump niet uit wat ook weer door de charts wordt aangegeven. Ook "hopen" we op een verdere correctie, omdat we dan veel goedkoper weer kunnen instappen.

Samenvattend

Op de korte termijn houden we rekening met verdere dalingen. De afgelopen maanden waren we al war meer aan het twijfelen, aangezien het beeld onduidelijker was.

Echter, zolang de markt echter binnen het opwaartse trendpatroon blijft, blijft de cyclische bullmarkt intact. Als we verder terugkijken, maar dat doen we een andere keer, zien we op de zeer lange termijn dat de markt steeds hogere toppen en lagere bodems vormt. Voor nu verwachten we echter dat de correctie zich nog steviger kan voortzetten (geen garanties).

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.