Navigation

AEX: na de klap van ASML - op prijs gedreven actie - de chart

AEX: na de klap van ASML - op prijs gedreven actie - de chart

We gaan kijken naar de prijs gedreven beweging op de AEX, zonder naar fundamentele gegevens te kijken. Dit na de omzetwaarschuwing van ASML, waardoor de AEX flink is gedaald. ASML heeft een weging van 14% binnen de index.

Kijken we naar de grafiek, zonder andere factoren mee te nemen, zien we dat de AEX al jaren in een opwaartse trend zit. De meest recente cyclische bullmarkt is begonnen eind 2022 en blijft nog steeds intact.

Op de grafiek is echter een rode zone bovenin zichtbaar, en een scheve gele lijn, dat laat zien dat de index rond dit niveau steeds weerstand ondervindt. Dit betekent dat er een nieuw momentum of een katalysator nodig is om door deze weerstand heen te breken. Aan de onderkant ligt een eerste steun rond 880, en waarschijnlijk ook een tweede rond 840.

Gezien de opwaartse bullmarkt sinds eind 2022, aangegeven door de schuine gele lijnen, zou zelfs een grotere correctie de trend niet in gevaar brengen. Ondanks de zware weging van ASML en enkele tegenslagen, lijkt de AEX niet van plan om nu te echt langdurig te capituleren.

Tot slot willen we wel opmerken we op dat het patroon voor de zeer korte termijn troebeler is geworden, wat de situatie op de zeer korte termijn onduidelijker maakt. Maar de algemene trend blijft echter opwaarts.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.