Navigation

AEX & NDX & Bitcoin: op basis Dynamic Trend Following - is de trend wel of niet opwaarts

AEX & NDX & Bitcoin: op basis Dynamic Trend Following - is de trend wel of niet opwaarts

De laatste weken is de vraag gerezen of indices zoals de AEX $AEX een neerwaartse trend gaan vertonen en wanneer Bitcoin weer gaat stijgen. Om hier een duidelijker antwoord op te geven (geen garanties), is Dynamic Trend Following (DTF) een uitkomst.

We gaan drie verschillende DTF-grafieken bekijken: de AEX, de Nasdaq 100 $NDX, en buiten aandelen om ook Bitcoin.

Dynamic Trend Following filtert bepaalde volatiliteit uit de koersen, waardoor een trend ontstaat en er wordt hierdoor van uitgegaan dat nieuws en events beter worden verwerkt.

Dynamic Trend Following is een vorm van trendvolging, wat betekent dat het systeem trager reageert dan de markt zelf. Hierdoor kan het voorkomen dat de markt al in een neerwaartse trend zit, terwijl dit nog niet zichtbaar is in Dynamic Trend Following, en omgekeerd.

Het verleden heeft echter vaak laten zien dat dit een uitstekend instrument is om te bepalen of er een ommekeer plaatsvindt, vooral wanneer markten langere tijd een bepaalde beweging maken.

AEX

Laten we beginnen met de AEX. Het is ook nog belangrijk om te vermelden dat Dynamic Trend Following zich aanpast aan de bewegingen, waardoor oudere signalen anders kunnen zijn dan ze oorspronkelijk waren. De witte lijn in de grafieken geeft de trend aan, terwijl de groene en rode blokken ondersteunende trendsignalen zijn.

Aangezien Dynamic Trend Following zich aanpast, is het niet zo belangrijk om naar het verleden te kijken, maar vooral naar de meest recente bewegingen. Als we naar de AEX kijken, is er nog steeds geen reden tot zorg puur op basis van DTF. Sterker nog, de index toont een sterke opwaartse beweging.

In het meest ernstige geval zou de index nog kunnen terugvallen tot iets boven de 800 punten, maar zolang de witte lijn een opwaartse trend laat zien en de toppen hoger worden, betekent dit dat de AEX voor de lange termijn in een opwaartse beweging zit volgens DTF.

Nasdaq 100

Bij de Nasdaq 100 is dit nog duidelijker zichtbaar. Vanaf eind 2022 is de index gestegen, ondanks momenten van correcties. De laatste neerwaartse beweging was de derde correctie in de huidige opwaartse cyclus.

Deze correctie toont aan dat, terwijl de blokken steeds verder naar boven verschuiven, de witte lijn geen onderbreking van de opwaartse trend laat zien. Hoewel er een kleine neerwaartse buiging is, blijft de trend opwaarts.

Bitcoin

Dan Bitcoin, al willen we benadrukken dat de betrouwbaarheid van Dynamic Trend Following voor Bitcoin nog niet volledig vaststaat. Dit komt doordat Bitcoin een relatief nieuw activum is, waardoor er weinig historische gegevens beschikbaar zijn voor backtesting.

Desalniettemin zien we dat Bitcoin in juni van dit jaar een neerwaartse beweging inzette. Tegelijkertijd zien we een nieuwe bodem en daarna een hogere top in de witte lijn. De situatie is nog onbeslist, maar als de witte lijn nu omhoog buigt, zou dat kunnen betekenen dat Bitcoin een nieuwe opwaartse trend inzet. Dit moet echter nog blijken.

Conclusie

Op basis van de analyse van twee indices en Bitcoin is de conclusie dat de trend voor de aandelenindices nog steeds opwaarts is. Voor Bitcoin is het nog niet duidelijk, maar is er een toenemende kans dat er mogelijk voor Bitcoin een nieuwe bulltrend kan ontstaan ergens in de komende weken tot maanden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.