Navigation

Agfa-Gevaert: moeizame start van het jaar - blik op het aandeel

Agfa-Gevaert: moeizame start van het jaar - blik op het aandeel

Agfa-Gevaert $AGFB heeft een uitdagend eerste kwartaal van 2024 achter de rug, ondanks dat de jaarverwachtingen gehandhaafd blijven. Dit Belgische bedrijf, bekend om zijn activiteiten in de gezondheidszorg-IT, digitale druk en chemie, en radiologie-oplossingen, ondervond verschillende tegenslagen die de financiële resultaten negatief beïnvloedden. Het aandeel staat 14% lager.

Het aandeel

Gezien de huidige uitdagingen en de zwakke financiële resultaten van het eerste kwartaal, lijkt er op korte termijn weinig reden voor optimisme met betrekking tot het aandeel van Agfa-Gevaert. Ook de chart ligt er slecht bij.

De toekomstige prestaties kunnen sterk afhangen van het vermogen van het bedrijf om zijn operationele efficiëntie te verbeteren en de uitvoering van zijn groeiplannen. De markt zal nauwlettend toekijken of de beloofde verbeteringen in de tweede helft van het jaar gerealiseerd zullen worden waarbij wij enige twijfel hebben.

Overzicht van de resultaten

In het eerste kwartaal van 2024 daalde de omzet van Agfa-Gevaert met 7,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, voornamelijk door zwakke prestaties in de Radiologie Solutions en HealthCare IT-sectoren.

De totale aangepaste EBITDA kelderde naar 2 miljoen euro, een daling van 87,4%, wat de moeilijkheden benadrukt waar het bedrijf mee te kampen heeft. De nettowinst toonde een aanzienlijk verlies van 21 miljoen euro.

Belangrijkste uitdagingen en vooruitzichten

De sectoren HealthCare IT en Digital Print & Chemicals kenden een zwakke start van het jaar na een sterk vierde kwartaal in 2023. De Radiologie Solutions-sector werd bijzonder hard getroffen door herstructureringen in China en kwaliteitsproblemen in de filmproductie, wat leidde tot een negatieve aangepaste EBITDA.

De groene waterstofoplossingen bleven echter groeien, gesteund door EU-financiering en leasefinanciering voor de bouw van een nieuwe ZIRFON-membraanfabriek.

Vooruitzichten

Voor 2024 verwacht Agfa-Gevaert een voortzetting van de trends van het voorgaande jaar met een verwachte sterkere tweede helft van het jaar, dankzij de levering van projecten en verbeterde prestaties van de groeimotoren. De gezondheidszorg-IT zal waarschijnlijk blijven groeien in winstgevendheid, hoewel er aanzienlijke investeringen in cloudtechnologie gepland staan.

Sterke en zwakke Punten

Sterke punten

  • Groei in groene waterstofoplossingen: Aanhoudende top line groei.
  • Verbeteringen in service: Positieve bijdrage van serviceactiviteiten en productmix-effecten in de gezondheidszorg-IT.

Zwakke punten:

  • Druk op radiologie solutions: Voortdurende druk door nieuwe inkooppraktijken en destocking in China.
  • Continuïteit druk: De filmactiviteiten blijven onder druk staan door macro-economische omstandigheden en valutaeffecten.
  • Herstructurering: De reorganisatie van go-to-marketprocessen in China en kwaliteitsproblemen in de productie beïnvloeden de kosten en efficiëntie negatief en lijken moeizaam te verlopen.
  • Financiële resultaten: Een scherpe daling van de EBITDA en een nettoverlies wijzen op aanhoudende operationele en financiële uitdagingen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.