Navigation

Akzo: geen reden om wat mee te doen na cijfers

Akzo (AKZA) rapporteerde in het tweede kwartaal van 2023 een lagere omzet maar een hoger resultaat. De outlook voor het jaar is licht verhoogd. Voor boekjaar 2023 rekent AkzoNobel op een aangepaste EBITDA tussen 1,40 en 1,55 miljard euro, tegenover eerdere verwachtingen van 1,2 tot 1,5 miljard euro.

De cijfers van Akzo bieden weinig inspiratie. De hogere outlook voor het jaar heeft te maken heeft met de lagere inkoopprijzen van grondstoffen en niet met betere marktomstandigheden.  De volumes vallen tegen en de kans op meer tegenvallers in de komende kwartalen is groot. Akzo zal last hebben van een zwakker dan verwacht China en toenemende concurrentie van Amerikaanse partijen. De verhoging van de outlook is te marginaal en valt grotendeels binnen een eerdere range die is afgegeven.

Kijkend naar de prijsactie van het aandeel, is deze eigenlijk niet heel slecht. Dit kan erop wijzen dat er een consolidatie zal plaatsvinden in afwachting van meer duidelijkheid over de toekomst. Ondanks dat we dit concluderen blijven wij voor nu langs de zijlijn staan.

De omzet van Akzo daalde op jaarbasis met 4 procent naar 2.741 miljoen euro, maar steeg met 3 procent bij constante wisselkoersen. De aangepaste operationele winst kwam uit op 311 miljoen euro, in lijn met de verwachtingen. De prijzen stegen met 5 procent, maar de volumes daalden met 1 procent. De kaspositie uit operationele activiteiten verbeterde aanzienlijk ten opzichte van een jaar eerder.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.