Navigation

Alfen: Na cijfers geen reden om bullish te worden - trend nog steeds neerwaarts - visie

Alfen $ALFEN heeft in het derde kwartaal van 2023 op jaarbasis een recordomzet behaald, waarbij de aangepaste EBITDA daalde. Het bedrijf klinkt redelijk positief, maar daar houden we dus onze twijfels over. Dit komt ook door een verslechtering van de marges en we moeten maar afwachten of deze echt weer gaan verbeteren.

De sector is zeker veelbelovend, maar tot nu toe zijn de vooruitzichten die het bedrijf heeft geschetst twijfelachtig of deze wel haalbaar zijn. Er is nu ook een wisseling van de wacht aangekondigd met betrekking tot de CFO. Het is ook afwachten wat dit gaat betekenen.

Al met al kan het aandeel misschien wel tijdelijk stijgen. Echter, de trend mede op basis van prijsactie en geldstromen van beleggers is nog steeds neerwaarts. Tel daarbij op dat gerelateerde aandelen op de Amerikaanse beurs letterlijk leeglopen en er is een mix om voorlopig nog niet te kopen in Alfen.

De omzet bij Alfen kwam uit op 136,4 miljoen euro, gedreven door groei bij Energy Storage Systems en Smart Grid Solutions. De aangepaste EBITDA daalde echter naar 17,3 miljoen euro, vergeleken met 24,5 miljoen euro een jaar eerder, met een marge van 12,7% tegenover 19,9% vorig jaar.

Hoewel dit een afname betekende verbeterde de resultaten op kwartaalbasis aanzienlijk. De brutomarge daalde jaarlijks van 34,8% naar 29,4%, maar steeg vergeleken met het tweede kwartaal.

Het bedrijf voorziet verdere groei in de markten voor Energy Storage Systems en Smart Grid Solutions in 2023, terwijl 2023 wordt beschouwd als een overgangsjaar voor EV Charging. De verwachte jaaromzet blijft tussen 490 en 520 miljoen euro, zoals eerder aangekondigd in augustus.

CFO Jeroen van Rossen zal vertrekken na de jaarvergadering in april 2024, en Boudewijn Tans zal hem opvolgen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.