Navigation

Alfen: kostenbesparingen en behoud van markten - niet overtuigend

Alfen: kostenbesparingen en behoud van markten - niet overtuigend

Alfen $ALFEN blijft zich richten op zijn drie kernmarkten: Smart Grid Solutions, energieopslagsystemen en het opladen van elektrische voertuigen. Dit is het resultaat van een strategische evaluatie die het bedrijf uitvoerde met hulp van een externe consultant.

Volgens CEO Marco Roeleveld zet Alfen in op een duurzame, winstgevende groei door kostenbesparingen. Het bedrijf mikt op een hoge enkelcijferige EBITDA-marge in 2025, ondanks een verwachte beperkte omzetgroei door zwakte in de markt voor elektrische voertuigen en volatiliteit in de markt voor energieopslagsystemen.

Waarom wij sceptisch blijven

Hoewel Alfen optimistisch is over de toekomst, is het voor ons niet overtuigend. In het verleden heeft het bedrijf al vaker beloften gedaan die niet zijn nagekomen. (Zie ook de database.)

Deze hernieuwde focus op kostenbesparingen en bestaande markten komt over als een herhaling van eerdere pogingen om de winstgevendheid te verbeteren.

Wij trappen er niet in en doen voorlopig niks met het aandeel Alfen. De onzekerheid rond de markten waarin het bedrijf actief is en de vele beloftes uit het verleden maken het een risicovolle investering. Ook moeten e maar eens zien hoe het echt afloopt met het bankconvenant. Wij blijven weg en het het blijft sell on rallies voor het aandeel.

Kostenbesparingen en personeelsreductie

Een belangrijk onderdeel van de strategie is een kostenbesparingsprogramma, waarbij Alfen van plan is het personeelsbestand met 15 procent te verkleinen. Dit moet de arbeids- en operationele kosten omlaag brengen. Momenteel onderhandelt Alfen hierover met de ondernemingsraad en vakbonden, waarbij de gesprekken naar verwachting voor eind november afgerond zullen zijn.

Nieuwe bankconvenant in onderhandeling

Tegelijkertijd is Alfen in gesprek over een nieuwe bankconvenant, waarbij de nieuwe doelstellingen en maatregelen een rol spelen. Het bedrijf gaf aan dat de gesprekken volgens plan verlopen en meer details over de middellange termijnstrategie zullen worden gedeeld bij de jaarcijfers op 13 februari.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.