Navigation

Alfen: cijfers slecht - outlook tweede helft is onzin - analyse en visie aandeel

Alfen: cijfers slecht - outlook tweede helft is onzin - analyse en visie aandeel

Alfen $Alfen, gespecialiseerd in energieoplossingen, heeft zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2024 gepubliceerd. Het bedrijf rapporteerde een bescheiden omzetgroei van 3% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks positieve prestaties in Smart Grid Solutions, kampt het bedrijf met aanzienlijke uitdagingen in de segmenten Energy Storage en EV Charging.

Alfen bevestigt zijn volledige jaarverwachtingen, maar eerdere prestaties en huidige trends suggereren dat deze mogelijk niet worden gehaald (onze mening).

De overhaaste benoeming van een interim CFO benadrukt een gebrek aan strategische stabiliteit binnen het management.

Onze visie op het aandeel

Wij blijven weg van het aandeel Alfen en zien het eerder als een sell dan zelfs als een neutral met ook een zwakke prijs gedreven actie. De vooruitzichten blijven onzeker en het management heeft een historisch patroon van het niet nakomen van beloften. De dalende marges, afnemende winstgevendheid en uitdagingen in belangrijke segmenten zoals Energy Storage en EV Charging zijn zorgwekkend.

De benoeming van een interim CFO lijkt een noodmaatregel en weerspiegelt een gebrek aan duidelijke strategische richting. Daarom blijven we negatief over de vooruitzichten van Alfen en zien we geen overtuigende redenen om het aandeel te kopen.

De financiële resultaten van Alfen voor het eerste kwartaal van 2024 tonen enkele duidelijke tekenen van zorg. De totale omzet steeg slechts met 3% naar €116,8 miljoen, terwijl de brutomarge stabiel bleef op 32%.

Echter, de aangepaste EBITDA [adjusted EBITDA] (en bij dit soort bedrijven is aangepaste EBITDA vaak een alarmbel om rotzooi op de balans en in de cijfers te verdoezelen) daalde aanzienlijk met 25% naar €9,6 miljoen, wat wijst op een afnemende operationele hefboomwerking en steeds lagere volumes, met name in het Energy Storage-segment.

Deze daling gemeten in het resultaat, notabele in het twijfelachtige aangepaste EBITDA waar je legitiem in kan rommelen, is een direct gevolg van de tegenvallende prestaties in de segmenten Energy Storage en EV Charging, die respectievelijk een omzetdaling van 8% en 16% lieten zien ten opzichte van het vorige jaar.

Historisch gezien heeft het management van Alfen vaak ambitieuze doelstellingen gecommuniceerd die niet werden waargemaakt. In het volledige jaar 2023 was er sprake van een omzetgroei van 15%, maar de marges vertoonden een neerwaartse trend, met een bruto marge van 30% en een adjusted EBITDA-marge van 11,3%.

Het huidige kwartaal toont een vergelijkbaar patroon van optimistische vooruitzichten die mogelijk moeilijk te realiseren zijn, vooral gezien de marktdruk op de prijzen van batterijen en de volatiele aard van het Energy Storage-segment.

De recente benoeming van Onno Krap als interim CFO kan gezien worden als een noodmaatregel. Hoewel Krap aanzienlijke ervaring heeft, wijst de tijdelijke aard van zijn aanstelling op een gebrek aan strategische continuïteit binnen de financiële leiding van het bedrijf. Dit roept vragen op over de lange termijn stabiliteit en de effectiviteit van het managementteam bij het navigeren door de huidige uitdagingen.

Sterke punten

  • Smart Grid Solutions (SGS):
    • Omzetgroei van 32% in het eerste kwartaal van 2024 vergeleken met dezelfde periode in 2023 (nog steeds niet overtuigend en gebrek aan progressie).
    • De vraag naar smart grids blijft groeien door de elektrificatie van energiebehoeften.
  • Verwachte omzetgroei in de tweede helft van 2024:
    • Verwachte stijging in omzet door de productie van substations en de vraag naar AFIR-conforme EV-laders (waar we twijfels over hebben).

Zwakke punten

  • Energy Storage Systems (ESS):
    • Omzetdaling van 8% in Q1 2024 vergeleken met Q1 2023.
    • Volatiele aard van omzetherkenning en dalende batterijprijzen beperken de groei.
  • EV Charging (EVC):
    • Omzetdaling van 16% in Q1 2024 vergeleken met Q1 2023.
    • Productieaantallen van laadpunten daalden met 14%.
  • Lage marges en winstgevendheid:
    • Adjusted EBITDA daalde met 25% naar €9.6 miljoen in Q1 2024, vergeleken met €12.7 miljoen in Q1 2023.
    • Operationele hefboomwerking is verminderd door lagere volumes in ESS.
  • Onzekerheid omtrent management en strategie:
    • De benoeming van een interim CFO lijkt een tijdelijke oplossing zonder duidelijke langetermijnstrategie.
    • Historisch patroon van niet-nagekomen beloften door het management.

Uitgebreide samenvatting van de resultaten

In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Alfen een omzet van €116.8 miljoen, een stijging van 3% ten opzichte van €113.2 miljoen in dezelfde periode in 2023. De bruto marge bleef stabiel op 32.0%, ondanks een eenmalige kost van €5 miljoen gerelateerd aan vochtproblemen in de Liander Pacto substations. De Adjusted EBITDA daalde echter met 25% naar €9.6 miljoen, voornamelijk als gevolg van lagere opbrengsten in het segment Energy Storage.

De Smart Grid Solutions (SGS) lieten een groei zien van 32%, met een omzet van €54.9 miljoen. Dit segment profiteerde van de toenemende vraag naar elektriciteitsnetoplossingen, aangedreven door de elektrificatie van energiebehoeften. De productie van substations steeg met 18% naar 914 eenheden.

In contrast hiermee stond de EV Charging (EVC) divisie, waar de omzet met 16% daalde naar €39.3 miljoen. Ondanks een kwartaal-op-kwartaal verbetering, met een lichte stijging van 2% in Q1 2024 ten opzichte van Q4 2023, blijven de totale productieaantallen van laadpunten achter, met een daling van 14% naar 37,700 eenheden.

Het segment Energy Storage Systems (ESS) presteerde ook zwak, met een omzetdaling van 8% naar €22.6 miljoen. De markt voor energieopslag blijft volatiel, en de recente daling van batterijprijzen heeft een negatieve impact gehad op de omzetherkenning in dit segment.

Outlook en verwachtingen door bedrijf

Alfen heeft zijn omzetverwachting voor het volledige jaar 2024 gehandhaafd tussen €590 en €660 miljoen, met de meeste omzet verwacht in de tweede helft van het jaar. Het bedrijf verwacht een verbetering van de Adjusted EBITDA-marge tot boven de 11.3% van de omzet en positieve vrije kasstroom over het hele jaar.

[Redactionele noot: gezien de historische prestaties en huidige trends, is er reden tot twijfel over de haalbaarheid van deze vooruitzichten.]

Toekomstige verwachtingen in begeleiding van management

Het management van Alfen blijft optimistisch over de lange termijn positieve marktontwikkelingen voor al zijn bedrijfssegmenten. Het bedrijf investeert in zijn organisatie, productielijnen en innovaties om toekomstige groei te ondersteunen. De recente benoemingen van een interim CFO en uitbreiding van het executive team zijn bedoeld om meer gefocuste aandacht te geven aan belangrijke operationele en personeelsgebieden.

Verklaring van de CEO

Marco Roeleveld, CEO van Alfen, gaf aan: “De eerste kwartaalresultaten toonden een bescheiden omzetgroei van 3%, voornamelijk gedreven door sterke groei in Smart Grid Solutions. Voor het tweede kwartaal verwachten we een eenmalige impact op de omzet door de tijdelijke productiestop voor Liander, maar voor het volledige jaar blijven we optimistisch met een verwachte omzetgroei van ongeveer 20%. De daling van de batterijprijzen heeft een negatief effect op de omzetgroei in Energy Storage, maar we zien al een marktrespons op deze lagere prijzen en verwachten een toenemende vraag naar onze modulaire TheBattery Elements oplossing.”

Conclusie

Ondanks enkele sterke punten in de Smart Grid Solutions en doorn het bedrijf positieve vooruitzichten geschetst voor de tweede helft van 2024 waar je gerust hardop over mag twijfelen, blijven wij dan ok negatief over het aandeel Alfen.

De huidige uitdagingen in de segmenten Energy Storage en EV Charging (hoewel qua strategie minder van belang door de nieuwe focus van het bedrijf, gecombineerd met lagere marges en dalende winstgevendheid, vormen aanzienlijke risico's.

Het management heeft een historisch patroon van het niet nakomen van beloften, wat de geloofwaardigheid van de toekomstverwachtingen ondermijnt. Daarom blijven wij weg van dit aandeel en een verdere daling zou ons niet verbazen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.