Navigation

Alfen: winstwaarschuwing - bankconvenanten grote alarmbel - update

Alfen: winstwaarschuwing - 
 bankconvenanten grote alarmbel - update

Dit is een update na een instant view voorbeurs en een blik op het aandeel na de opening. Hier zijn eerdere artikelen te vinden over Alfen.

De aankondiging van Alfen $ALFEN over de neerwaartse bijstelling van de 2024 verwachtingen en de noodzaak om de bankconvenanten te herzien, komt voor ons niet als een verrassing. Al langer zijn we vrij negatief over het aandeel.

Er zijn aanwijzingen dat de financiële planning en boekhouding van het bedrijf opgeklopt is. Het bedrijf heeft in het verleden herhaaldelijk te maken gehad met onzekerheden en operationele uitdagingen en onbetrouwbare uitspraken van het management.

De afgelopen jaren zijn er meerdere alarmbellen afgegaan binnen het bedrijf. Eén van de meest recente voorbeelden is het onverwachte afzeggen van de nieuwe CFO voor zijn baan.

Deze gebeurtenissen hebben de zorgen over de interne stabiliteit en het management van Alfen verder vergroot. Het kan er zelfs op wijzen dat er gerommeld is met de boekhouding.

Nu bankconvenanten worden herzien kan dit erop op wijzen dat deze wel eens hun geld terug willen hebben en de boel niet meer vertrouwen. Dat is slecht en kan nog meer problemen veroorzaken of leiden tot een grote aandelenemissie, wat ook weer slecht is voor aandeelhouders. Wij blijven ver weg van dit aandeel.

Gevolgen verwachtingen

Gezien deze achtergrond van voortdurende onzekerheden en problemen, is het aannemelijk dat de recente neerwaartse bijstellingen niet de laatste negatieve verrassing zijn bij Alfen.

De geschiedenis van operationele en financiële beloftes voor de lange termijn die niet gestaafd zijn op de markt suggereert dat er mogelijk meer problemen aan de horizon liggen.

Het is essentieel voor investeerders en belanghebbenden om zich bewust te zijn van deze patronen en om zich voor te bereiden op mogelijke toekomstige negatieve ontwikkelingen in de prestaties van het bedrijf.

1. Vertragingen bij Energy Storage Systems (ESS)

  • Negatieve ontwikkeling: Een aantal grote ESS-deals die oorspronkelijk in Q2 zouden worden getekend, zijn uitgesteld en zullen waarschijnlijk pas in 2025 bijdragen aan de omzet. Hierdoor zal de ESS-omzet in 2024 naar verwachting met ongeveer 20% dalen ten opzichte van 2023.
  • Gevolg: Deze vertragingen betekenen een aanzienlijke terugval in de inkomsten voor 2024, wat het vertrouwen van investeerders kan ondermijnen en de financiële positie van het bedrijf verzwakt.

2. Beperkingen bij Smart Grid Solutions (SGS)

  • Negatieve ontwikkeling: SGS kampt met leveringsbeperkingen voor betonnen behuizingen, wat leidt tot een verwachte omzetgroei van slechts ongeveer 5% in 2024.
  • Gevolg: De beperkte groei binnen SGS zal de algehele omzetgroei van Alfen verder beperken, wat bijdraagt aan een somber financieel vooruitzicht voor 2024.

3. Aanpassing van omzet- en EBITDA-richtlijnen

  • Negatieve ontwikkeling: Alfen heeft de omzetprognose voor 2024 verlaagd van €590-660 miljoen naar €485-520 miljoen en verwacht een aangepaste EBITDA-marge van midden enkelvoudige cijfers.
  • Gevolg: Deze neerwaartse bijstelling kan leiden tot een daling van de aandelenkoers en het vertrouwen van aandeelhouders aantasten. Dit kan ook invloed hebben op toekomstige financieringsmogelijkheden en investeringsplannen van het bedrijf. Het geeft aan dat de uitspaken van het management sterk afwijken van de realiteit.

4. Eenmalige financiële Invloeden

  • Negatieve ontwikkeling: Alfen neemt €11,1 miljoen aan eenmalige lasten, waaronder een voorziening van €7,5 miljoen voor SGS en €3,6 miljoen voor verouderde inventaris bij EV Charging.
  • Gevolg: Deze eenmalige lasten gaan de nettowinst van het bedrijf verder drukken, wat resulteert in een zwakker financieel rapport voor 2024 en mogelijk negatieve reacties van de markt. Wij sluiten het niet uit dat er meer lasten geboekt gaan worden, omdat we het idee hebben dat er omzet in de toekomst nu al in de boeken is gezet.

5. Problemen bij EV Charging (EVC)

  • Negatieve ontwikkeling: De verkoop van Battery Electric Vehicles (BEV) in Europa groeit langzamer dan verwacht, met slechts 2% groei tot nu toe in 2024. Dit leidt tot een voorzichtiger vooruitzicht voor de tweede helft van het jaar.
  • Gevolg: De lagere groei van BEV-verkoop kan de omzetgroei in EVC beperken tot 5-10%, wat bijdraagt aan de algehele negatieve financiële verwachtingen voor Alfen. Opvallend is dat Alfen nu pas acteert, terwijl de signalen al langer negatief waren.

6. Negatieve vrije kasstroom (FCF)

  • Negatieve ontwikkeling: Alfen verwacht een negatieve vrije kasstroom in 2024, hoewel verbeterd ten opzichte van -€27,2 miljoen in 2023.
  • Gevolg: Een negatieve FCF betekent dat het bedrijf niet genoeg interne middelen genereert om zijn operaties te financieren, wat kan leiden tot een verhoogde afhankelijkheid van externe financiering en mogelijk hogere schulden. Gezien de mogelijk langer durende zwakte zwakte in de markt rekenen we er op dat de FCF langer onder druk blijft staan wat slecht is voor de financiële zaken bij het bedrijf.

7. Herziening van bankconvenanten

  • Negatieve ontwikkeling: De lagere verwachte inkomsten vereisen een herziening van de externe schuldpositie om binnen de bankconvenanten voor de revolverende kredietfaciliteit te blijven.
  • Gevolg: Het niet voldoen aan bankconvenanten kan leiden tot strengere kredietvoorwaarden, hogere rentelasten en een beperkte financiële flexibiliteit, wat de operationele capaciteiten van Alfen verder kan beperken. Het geeft aan dat banken geen vertrouwen meer hebben. Dit kan ertoe leiden dat leningen worden ingetrokken, wat grote negatieve financiële implicaties heeft voor Alfen. Het kan dan nog overgaan tot een emissie, wat tot verwatering leidt en ook dat is slecht is voor de aandeelhouder.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.