Navigation

Alibaba: nieuwe transactievergoeding op Tmall en Taobao - implicaties

De opmerkelijke stijging van het aandeel Alibaba $BABA in de premarket met ruim 2% wordt toegeschreven aan het bericht dat Alibaba vanaf 1 september een basissoftwaredienstvergoeding van 0,6% in rekening zal brengen op bevestigde transacties voor verkopers op zowel de Tmall- als Taobao-platforms. Dit betekent dat verkopers op deze platforms een vergoeding van 0,6% moeten betalen voor elke bevestigde transactie.

Wat is een basissoftwaredienstvergoeding

De basissoftwaredienstvergoeding houdt in dat er een bedrag in rekening wordt gebracht voor het gebruik van de software en diensten die Alibaba aanbiedt via zijn platforms. Dit omvat onder andere betalingsverwerking, klantenservice en andere ondersteunende diensten. De vergoeding van 0,6% wordt berekend over de totale waarde van elke bevestigde transactie. Dus als een verkoper een transactie ter waarde van $100 heeft, zou de vergoeding $0,60 bedragen.

Impact op Tmall en Taobao

Tmall en Taobao zijn 2 van de grootste online marktplaatsen van Alibaba. Tmall richt zich voornamelijk op grote merken, terwijl Taobao zich richt op individuele verkopers en kleinere bedrijven. Door deze wijziging zullen verkopers op beide platforms hogere kosten ervaren, wat hun winst kan beïnvloeden, vooral als ze opereren met smalle winstmarges. Verkopers zouden ervoor kunnen kiezen om deze extra kosten door te berekenen aan de consumenten, wat kan leiden tot hogere prijzen voor producten op deze platforms.

Financiële voordelen voor Alibaba

Voor Alibaba zelf zal deze vergoeding leiden tot een toename van de inkomsten, wat een positieve invloed kan hebben op hun financiële prestaties. Dit is mogelijk de reden voor de sterkte van het aandeel in de premarket. Deze maatregel kan echter ook de concurrentiepositie van Alibaba beïnvloeden. Verkopers zouden kunnen overwegen om over te stappen naar andere platforms met lagere of geen transactiekosten.

Het aandeel

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.