Navigation

Alphabet: Google heeft antitrustwetten overtreden - implicaties en het aandeel

Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat Google [Alphabet] $GOOGL antitrustwetten heeft overtreden door anticompetitieve deals te gebruiken om zijn dominantie in zoekopdrachten te behouden, waardoor het hogere prijzen voor zoekadvertenties kon vragen.

De uitspraak volgt op een rechtszaak waarin het Amerikaanse ministerie van Justitie betoogde dat Google partners zoals Apple en Samsung betaalde om zijn zoekmachine te promoten, waardoor concurrentie werd beperkt.

Rechter Mehta concludeerde dat Google een monopoliepositie heeft in algemene zoekopdrachten en zoekadvertenties, maar verwierp ook enkele claims van de overheid. Google is van plan in beroep te gaan.

De implicaties

De beslissing vormt een belangrijke beoordeling van Google's bedrijfspraktijken en kan leiden tot veranderingen in zijn operaties. De implicaties van deze uitspraak kunnen dan ook aanzienlijk zijn.

Ten eerste kan het leiden tot strengere regulering en toezicht op de bedrijfspraktijken van Google, met mogelijk verplichte wijzigingen in hoe het bedrijf deals sluit met partners zoals Apple en Samsung. Dit kan betekenen dat Google minder controle heeft over de distributie van zijn zoekmachine en daardoor minder dominante marktaandelen behoudt.

Daarnaast kan Google gedwongen worden om zijn advertentieprijzen aan te passen, wat een directe impact zou hebben op zijn inkomsten. Het bedrijf zou ook meer concurrentie kunnen ervaren van andere zoekmachines, wat de advertentiemarkt dynamischer en competitiever zou maken.

Verder kunnen andere technologiebedrijven en zoekmachines deze uitspraak gebruiken om hun positie te versterken, mogelijk door nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan die voorheen niet haalbaar waren vanwege Google's dominantie.

Ten slotte kan deze uitspraak als precedent dienen voor toekomstige antitrustzaken, waardoor andere grote technologiebedrijven onder vergelijkbare juridische druk komen te staan.

Het aandeel

Dat gezegd hebbende, blijft Google waarschijnlijk zo dominant dat de impact beperkt blijft. Dit hebben we in het verleden ook gezien. Zodoende is het geen reden om anders aan te kijken tegen het aandeel. We zitten op een stijging van het aandeel vanaf 98,2 dollar vanaf januari 2023.

De positie is wel een aantal malen gereduceerd om een mooie free ride te hebben. Daar veranderen we nu niks aan. Op korte termijn sluiten we overigens niet uit dat het aandeel eerst nog verder daalt en de 150 dollar grens gaat testen.

Aangezien we per se op een stijging willen blijven vanwege de lange termijn vooruitzichten, nemen we deze eventuele dip voor lief. Ook geldt dat een nog diepere daling kan leiden tot een vergroting van de positie. (Zie ook onze database.)

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.