Navigation

Alphabet: VS overweegt opsplitsing - media - implicaties - het aandeel

Alphabet: VS overweegt opsplitsing - media - implicaties - het aandeel
pro

De Amerikaanse overheid overweegt om Google [Alphabet] $GOOGL op te splitsen, een zeldzame stap in antitrustzaken, na een belangrijke gerechtelijke uitspraak die stelde dat Google een monopolie heeft op de online zoekmarkt. Dit schrijft Bloomberg.

Implicaties voor Alphabet

Een gedwongen opsplitsing zou Alphabet dwingen om belangrijke onderdelen zoals Android en Chrome af te stoten. Dit zou het marktaandeel en de inkomstenstromen aanzienlijk kunnen verkleinen, aangezien deze producten essentieel zijn voor Google’s ecosysteem.

Daarnaast zou een verkoop of verplichte samenwerking rondom AdWords (Google Ads) met andere zoekmachines de dominantie van Google in de markt voor zoekadvertenties kunnen verzwakken, wat een groot deel van hun inkomsten vormt.

Het verplicht delen van data met concurrenten zoals Bing of DuckDuckGo zou deze rivalen in staat stellen hun zoekresultaten te verbeteren, wat zou leiden tot een toename van de concurrentie op de zoekmarkt.

Beperkingen op het gebruik van webdata voor AI-producten zouden Google's belangrijkste voordelen in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kunnen ondermijnen, wat hun positie in deze snelgroeiende markt zou verzwakken.

Ook kunnen de juridische en financiële kosten van het bestrijden van deze maatregelen in de rechtbank, of het naleven van opgelegde beperkingen, aanzienlijk zijn.

Samenvattend kan de opsplitsing van Google leiden tot een verzwakking van hun dominante marktpositie, een afname van inkomstenstromen en een toename van de concurrentie, wat op lange termijn de waarde en invloed van Alphabet kan aantasten.

Het aandeel

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.