Navigation

Alphabet: cijfers en outlook - kan het aandeel verder stijgen - visie op ontwikkelingen

Alphabet: cijfers en outlook - kan het aandeel verder stijgen - visie op ontwikkelingen

Alphabet $GOOGL heeft in het tweede kwartaal van 2024 indrukwekkende financiële resultaten behaald, met een stijging van de omzet met 14% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. YouTube viel wel wat tegen.

Ook heeft de topman in de conference call aangegeven dat de markt geduld moeten hebben met AI. Deze opmerking was één van de redenen dat het aandeel nabeurs 2% daalde.

De netto-inkomsten groeiden met 29%, terwijl de vrije kasstroom (FCF) significant verbeterde. De vooruitzichten zijn overwegend positief, met aanhoudende groei in de kernactiviteiten zoals zoekopdrachten en cloudservices.

Sterke punten

  • Sterke omzetgroei: Een stijging van 14% in de omzet vergeleken met vorig jaar, aangedreven door zoekopdrachten en cloud.
  • Cloudgroei: Google Cloud overschreed voor het eerst de $10 miljard in kwartaalomzet en genereerde $1 miljard operationele winst.
  • Verbeterde operationele marge: De operationele marge steeg van 29% naar 32%.
  • Verhoogde vrije kasstroom: Een vrije kasstroom van $13,5 miljard, wat de sterke liquiditeit benadrukt.
  • Dividenduitkering: Alphabet heeft een dividend van $0,20 per aandeel aangekondigd.

Zwakke punten

  • Toenemende kosten: De kosten voor inkomsten stegen met 11%, wat wijst op hogere operationele uitgaven.
  • Netto verlies op aandelen: Een verlies van $714 miljoen op aandelen (investeringen), wat de volatiliteit van de investeringsportefeuille laat zien.
  • YouTube onder verwachtingen: De advertentie-inkomsten van YouTube, hoewel gestegen tot $8,7 miljard, bleven iets onder de prognoses van analisten.

Onze visie op het aandeel

De financiële resultaten van Alphabet voor het tweede kwartaal van 2024 bevestigen onze positieve visie op het aandeel en de eerdere koop houden we dan ook vast.

De aanhoudende groei in zowel omzet als netto-inkomsten, gedreven door sterke prestaties in zoekopdrachten en cloudservices, toont de robuustheid en veerkracht van Alphabet's bedrijfsmodel. Dat YouTube iets onder maat uitkwam lijkt (nog) geen trend te zijn en ook deze "miss" valt op zich mee.

De cloudsector, die voor het eerst een kwartaalomzet van meer dan $10 miljard behaalde en een operationele winst van $1 miljard genereerde, markeert een belangrijke mijlpaal.

Dit laat zien dat Alphabet succesvol is in het benutten van nieuwe groeimogelijkheden en het diversifiëren van haar inkomstenstromen. De verbeterde operationele marge, van 29% naar 32%, onderstreept de efficiëntie van de bedrijfsvoering en de effectiviteit van de kostenbeheersingsmaatregelen.

De sterke vrije kasstroom van $13,5 miljard benadrukt de solide financiële gezondheid van Alphabet en biedt het bedrijf de flexibiliteit om te blijven investeren in innovatieve projecten en strategische overnames en het terugkopen van aandelen.

De aankondiging van een dividend van $0,20 per aandeel is ook een positief signaal naar investeerders over de stabiliteit en winstgevendheid van het bedrijf.

Echter, er zijn enkele aandachtspunten die we in de gaten moeten houden. De toenemende kosten, die met 11% zijn gestegen, kunnen op lange termijn de winstgevendheid onder druk zetten als deze trend zich voortzet.

Ondanks deze uitdagingen blijven we optimistisch over de toekomst van Alphabet. De strategische focus op kunstmatige intelligentie en voortdurende investeringen in infrastructuur en onderzoek positioneren het bedrijf goed voor verdere groei.

De positieve vooruitzichten voor de komende kwartalen, met een verwachte omzetgroei van 10-12%, ondersteunen onze overtuiging dat Alphabet goed gepositioneerd is om te blijven presteren en aandeelhouderswaarde te creëren.

Gezien deze factoren blijven we geloven in het potentieel van Alphabet en verwachten we verdere winstgroei in de toekomst. Onze up die we vanaf uitstekende niveaus, op 98,2 dollar in januari 2023, hebben ingenomen en reeds sterk in de winst ligt houden we vast.

Financiële resultaten Q2 2024

Alphabet rapporteerde een omzet van $84,7 miljard, een stijging van 14% vergeleken met het tweede kwartaal van 2023. Deze groei werd voornamelijk gedreven door sterke prestaties in zoekopdrachten en cloudservices, waarbij de cloudomzet voor het eerst de $10 miljard overschreed en een operationele winst van $1 miljard genereerde. De operationele inkomsten stegen met 25% tot $27,4 miljard, wat resulteerde in een operationele marge van 32%.

De netto-inkomsten bedroegen $23,6 miljard, een stijging van 29% vergeleken met $18,4 miljard in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De verwaterde winst per aandeel (EPS) nam toe van $1,44 naar $1,89. De vrije kasstroom (FCF) kwam uit op $13,5 miljard, wat een indicatie is van de sterke liquiditeitspositie van het bedrijf.

Outlook en verwachtingen

Alphabet heeft haar verwachtingen voor de nabije toekomst naar boven bijgesteld. De groei in zoekopdrachten en cloud blijft aanhouden, met een verwachte omzetgroei van 10-12% voor het volgende kwartaal. Dit weerspiegelt een optimistische vooruitblik op de voortdurende expansie van de kernactiviteiten en investeringen in nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie.

Toevoeging topman

Sundar Pichai, CEO van Alphabet, zei: “Onze sterke prestaties dit kwartaal benadrukken de voortdurende kracht in zoekopdrachten en de groei in cloud. We innoveren op elk niveau van de AI-stack. Onze langdurige leiderschap in infrastructuur en in-house onderzoeksteams positioneren ons goed naarmate de technologie zich ontwikkelt en we de vele kansen nastreven.”

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.