Navigation

Herhaling: Video & artikel: Crypto: retail weer interesse - Total3

Herhaling: Video & artikel: Crypto: retail weer interesse - Total3

[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Particulieren hebben weer interesse in crypto, ook al storten ze zich nog niet volledig op de markt zoals tijdens de laatste bullmarkt 3 jaar geleden. Dit schrijft Bloomberg.

0:00
/11:07

Ons inziens moet de echte melt-up bij altcoins inderdaad nog beginnen. De kans is groot dat er tijdelijk aanzienlijke winsten in verschillende munten geboekt gaan worden. Dat is ook de reden dat we de laatste tijd weer aan de koopzijde manoeuvreren zoals we ook melden op onze website.

De komende tijd gaan we waarschijnlijk nog meer munten opnemen of verzwaren om in ieder geval een tijdelijke opwaartse rit mee te maken (geen garanties). Zoals we blijven benadrukken: na deze melt-up gaan de meesten ook weer crashen. Maar voor nu lijkt het feest nog geen eens te zijn begonnen.

Atcoins en de Total3: visie op deze munten - DTF

Om een helikopterview te hebben op de altcoins kijken we naar de Total3. Dit is een index, exclusief Bitcoin en Ethereum - bestaande uit de andere munten, de altcoins - die de totale marketcap van deze munten weergeeft. Kijkend naar deze index zien we dat deze inderdaad is uitgebroken naar boven.

De kans is aanwezig dat mogelijk vanaf het huidige niveau, afgerond rond de 545 miljard dollar de index zal terugkeren naar de groene stijgende lijn. Dit zou inhouden dat de altcoin-markt kan stijgen tot ongeveer 800 miljard dollar.

Het betekent niet dat deze mogelijke winsten worden vastgehouden, want een groot gedeelte van de altcoins zal weer dalen of zelfs crashen. Immers. er is geen intrinsieke waarde en velen zijn scams.

Kopen bij zijwaarts patroon of begin outbreak

Het bevestigt wel als dit gaat gebeuren (waar we het wel vaker over hebben gehad) dat crypto lange tijd zijwaarts blijft bewegen en daarna een grote move maakt.

Kijkend vanaf het najaar 2021 zagen we een crash naar beneden. Die crash kwam tot een halt in de zomer van 2022. Daarna bewogen de altcoins zijwaarts. Nu zien we een outbreak die begon rond het najaar van 2023, waarna er een verdere stijging heeft plaatsgevonden.

Dit patroon bevestigt dat crypto vaak langere tijd zijwaarts beweegt en dan plotseling weer gaat stijgen of dalen. Dit zijwaartse patroon na een grote daling is vaak de beste tijd om te kopen terwijl je niet weet of een munt überhaupt gaat stijgen of wanneer de rally gaat beginnen. Het kan bij wijze van spreken een half jaar of zelfs een jaar duren.

Doordat de winsten in crypto, hoewel tijdelijk, vaak enorm zijn is het het wachten waard in de periode zonder rendement (zijwaartse patroon na een crash), die omslaat in een bovengemiddeld rendement. Zelfs de periode van het wachten zonder rendement valt in het niet bij de eventuele winsten die daarop volgen tijdens de melt-up.

Het blijkt uit onderzoek dat het timen wanneer een crypto naar boven gaat vrijwel nooit werkt en dus hebben wij ervoor gekozen (uitzonderingen daargelaten) om te accumuleren als er minder gevaar dreigt of is verwerkt en de vooruitzichten verbeteren terwijl de markt nog steeds zijwaarts beweegt.

Een groot gedeelte van 2022 en 2023 waren we somber over de gehele cryptomarkt. We hebben toen ook verteld dat als crypto 2023 zou overleven, na alle schandalen, de kans aanwezig was dat 2024 weer beter zou worden. Dat lijkt nu ook te gebeuren waarbij nog steeds 99% van de munten overbodig zijn of weer voor een gedeelte in de scam categorie vallen.

Dat gezegd hebbende denken we dat het zijwaartse patroon inderdaad is verlaten en de kans van een rally van altcoins is toegenomen (geen garantie). Dat is de reden, nadat we eerst volledig weg waren uit crypto, sinds het najaar van 2023 weer voorzichtig en stapsgewijs munten aan het kopen zijn.

Daar gaan we de komende tijd mee door. Het makkelijkste gedeelte is nu het kopen, het moeilijkste gedeelte wordt weer wanneer je moet uitstappen. Wij doen dit door middel van stops en kijken naar het koerspatroon zonder te weten waar een top zal liggen. Tevens kijken we naar de algehele geldstromen. Die zijn nu aan het toenemen en als deze afnemen is het misschien tijd om af te schalen qua posities en grootte.

Dynamic Trend Following (DTF) en de Total3

Eén van de andere parameters die wij gebruiken is dynamic trend following. Hier hebben we ook al een speciale video over gemaakt die terug te vinden is in onze feed.

Dynamic trend following is een systeem dat wij zelf hebben gemaakt waarbij bepaalde opwaartse en neerwaartse volatiliteit uit de koersen worden "gewassen".

Het gevolg is dat er een patroon ontstaat (de witte lijn) die de trend van de markten weergeeft. Als hulpmiddel worden de gekleurde balken en lijnen gebruikt die ook een bepaalde volatiliteit weergeven. Het is trend following, je stapt nooit als eerste in of als laatste uit, maar het geeft wel de trend goed aan.

Kijk je naar de Total3 index en dan naar dynamic trend following dan is dit ook duidelijk zichtbaar. Eerst is een een opwaartse beweging beginnend in 2019. Bij een hoge volatiliteit is zichtbaar dat tegen het midden van 2022 de echte crash aan het plaatsvinden is.

Kijk je naar het huidige beeld dan zie je vanaf begin 2023 volgens dynamic trend following dat er een dieptepunt is bereikt gevolgd door een hogere bodem in het vroege najaar van 2023 en vervolgens zie je dat in het late najaar van 2023 tegen begin 2024 er een positief signaal is afgegeven die volgens dit systeem wijst op een opwaartse trend die nog steeds intact is.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.