Navigation

AMD: lager na de cijfers - visie op het aandeel

AMD: lager na de cijfers - visie op het aandeel

AMD $AMD heeft zijn resultaten voor het eerste kwartaal dinsdag nabeurs bekendgemaakt. Hoewel de resultaten de verwachtingen van analisten hebben overtroffen op zowel de omzet als de winst, daalde het aandeel na het officiële slot met 6%.

Dit onder andere vanwege een lichter dan verwachte prognose voor het huidige kwartaal. AMD verwacht een omzet van tussen de $5,4 miljard en $6 miljard voor het tweede kwartaal waarbij de schattingen uitgingen van $5,72 miljard.

Visie op het aandeel

Als eerste het aandeel AMD. De reactie van het aandeel was negatief nabeurs op de cijfers. Dit vooral omdat de outlook die het bedrijf gaf aan de lichte kant is. Hoewel je daar ook wel weer wat vraagtekens bij kan zetten, omdat het meten per kwartaal soms niet al te makkelijk is voor dit soort bedrijven.

We hebben al een aantal malen de positie gereduceerd en blijven met de rest toch op een stijging zitten. We zijn overigens op een stijging gegaan voor de eerste keer rond de 70 dollar en willen wat we nu nog hebben laten liggen. Ondanks, en dat willen we direct toevoegen, we de kans vrij groot achter dat de koers verder naar beneden gaat.

Mocht dat gebeuren, dan wordt onze stop automatisch geraakt. Dat houdt in dat we een stop hebben liggen rond de 149 dollar en als de koers daar definitief doorheen gaat zijn we tijdelijk helemaal weg. Uiteindelijk willen we dan wel weer terugkeren in het aandeel.

Het betekent dus, kijkend naar de koers en de cijfers, dat we voorlopig weinig nieuwe koerswinst verwachten in het aandeel, maar op de lange termijn zien we flinke vooruitgang.

Dat brengt ons op wat punten uit de cijfers. De omzet, zoals gezegd, was dan wel aan de magere kant, althans de outlook, maar dat kan uiteraard weer gaan versnellen. Iets dat we pas in 2025 zien gebeuren.

Een ander punt is dat is dat de koers negatief reageerde, omdat de gaming omzet slechter was dan verwacht. Gezegd moet worden dat dit een wispelturige markt is en dat weten we uit het verleden van andere spelers in de business.

Wat echter opviel, en dat is een duidelijk pluspunt, is dat de omzet uit datacenterproducten juist hoger uitviel dan verwacht. Maar hier wilde de markt niet op reageren. Er werd vooral gereageerd op negatieve punten.

De groei die AMD overigens laat zien in artificiële intelligentie zal ons inziens kunnen versnellen, hoewel we daar ook op de korte termijn niet te hoge verwachtingen van moeten hebben. AMD heeft verschillende nieuwe chips en moet daarmee concurreren tegen NVIDIA. Maar NVIDIA ligt nog steeds voorop. De chips van AMD, de MI300 en de MI300X, zijn bedoeld om de strijd aan te gaan met NVIDIA's best verkochte H100-lijn van versnellers.

Het voordeel voor AMD is echter dat de chips die het maakt misschien dan wel niet nog de superieure kwaliteit hebben van NVIDIA, ze zijn goedkoper en op vele manieren toe te passen. Zodoende dat deze markt ook heel groot is en alleen maar verder gaat groeien.

Resumerend

we vinden de cijfers van AMD op zich redelijk. Dat gaming wat tegenviel, dat zien we als een excuus voor beleggers om winst te nemen. En dat de omzet in de toekomstvisie wat aan de magere kant is, zien we slechts als een momentopname.

Het aandeel zit in een zwakkere periode en we sluiten een verdere daling op de korte termijn niet uit. Daar hopen we zelfs een beetje op, want dan worden we automatisch uitgestopt en kunnen we op lagere niveaus opnieuw volop instappen.

Tot slot, voor beleggers die het aandeel niet hebben in hun portfolio, daarvan zouden wij, maar goed, dat moet iedereen zelf beslissen, zeggen dat we nu niet zouden kopen en echt zouden wachten op een beter signaal.

Enige cijfers

AMD haalde beter dan verwachte omzet uit Data Center-producten, met een gerapporteerde omzet van $2,34 miljard. Wall Street had gerekend op $2,31 miljard.

De aangepaste winst per aandeel (EPS of WPA) van AMD bedroeg $0,62 bij een omzet van $5,5 miljard. De verwachting van Wall Street was een aangepaste EPS van $0,61 bij een omzet van $5,45 miljard. In hetzelfde kwartaal vorig jaar rapporteerde het bedrijf een EPS van $0,60 bij een omzet van $5,35 miljard.

Op de pc-markt rapporteerde AMD een klantomzet van $1,37 miljard, hoger dan de schattingen. De omzet uit gaming en ingebedde systemen bleef daarentegen achter bij de verwachtingen. AMD rapporteerde een omzet van $922 miljoen uit gaming in het kwartaal, onder de verwachte $965,5 miljoen. De omzet uit ingebedde systemen kwam uit op $846 miljoen. Analisten hadden daar opbrengsten van $922,6 miljoen verwacht.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.