Navigation

AMD & NVIDIA: Su en Jensen - optimistisch over groei AI-infrastructuur - trends

Lisa Su, de CEO van AMD $AMD en Jensen Huang, de CEO van NVIDIA $NVDA hebben zich duidelijk bullish uitgelaten. De markt voor AI-infrastructuur zal naar verwachting aanzienlijk groeien in de komende jaren.

Een leuk detail is dat SU en Huang eigenlijk familie van elkaar zijn. En beiden hebben door hard leren en werken de top bereikt.

Wat betreft de aandelen AMD en NVIDIA, voor beide aandelen zijn we positief gestemd. Sowieso geldt voor de gehele AI-keten dat er verschillende aandelen (bedrijven) zullen die een hoge groei gaan meemaken. De signalen wijzen erop dat de groei nog verder kan versnellen.

We hebben eerder geïndiceerd om ook een stuk winst te nemen (en de rest te laten liggen als free ride) in verschillende AI-gerelateerde aandelen waaronder AMD en NVIDIA. Deze winsten waren erg groot omdat we het "geluk" hadden dat we rond de bodem waren ingestapt.

Zodra de markt een beter momentum laat zien, zullen we weer overwegen te vergroten. We "hopen" dat dit zal lukken op lagere niveaus, aangezien de korte termijn onzekerheid toch nog voor een verdere correctie kan zorgen. Zo niet, dan gaan we verzwaren als de kans van een break-out in beide aandelen en andere AI-kanshebbers zich kan aandienen.

De visie van Lisa Su en Jensen Huang

Lisa Su heeft aangegeven dat de kans aanwezig is dat AI-infrastructuur een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 70% zal hebben, van $45 miljard in 2023 tot $400 miljard in 2027.

Deze groei wordt ondersteund door een rapport van MarketsandMarkets, dat voorspelt dat de markt voor AI-infrastructuur tegen 2027 ongeveer $96,6 miljard zal bereiken, met een CAGR van 27,5% tot 2027.

Daarnaast meldde Jensen Huang dat er in 4 jaar tijd $1 biljoen zal worden besteed aan de upgrade van datacenters voor AI.

Volgens IDC zal de wereldwijde markt voor AI-software naar verwachting verviervoudigen tot $251 miljard in 2027, wat een CAGR van 31,4% vertegenwoordigt. Een andere voorspelling van IDC suggereert dat de uitgaven aan Generative AI (GenAI) oplossingen in 2027 zo'n $143 miljard zullen bereiken, met een CAGR van 73,3%.

Dit duidt op een aanzienlijke toename van investeringen in AI-infrastructuur en software in de komende jaren. Verschillende factoren stimuleren de groei van uitgaven aan AI-infrastructuur waaronder een toename van AI-volwassenheid. Naarmate kunstmatige intelligentie geavanceerder en volwassener wordt in moderne bedrijven, neemt de vraag naar AI-infrastructuur toe om het volledige potentieel ervan te benutten.

Groei investeringen AI-infrastructuur heeft verschillende belangrijke factoren

Toenemende volwassenheid van AI: Naarmate kunstmatige intelligentie geavanceerder wordt in moderne bedrijven, groeit de vraag naar AI-infrastructuur om het volledige potentieel te benutten.

Digitale en internetpenetratie: De wereldwijde toename van digitale en internetpenetratie heeft een positieve invloed op de groei van AI-infrastructuur. Dit vergemakkelijkt communicatiedienstverleners en bedrijven om operationele efficiëntie te verbeteren.

Cloudgebaseerde AI-infrastructuur: De adoptie van op de cloud gebaseerde AI-infrastructuur neemt toe vanwege voordelen zoals lage kosten, eenvoudig onderhoud, flexibiliteit en schaalbaarheid. Deze trend verbetert aanzienlijk bedrijfsprocessen en stuwt de groei van de AI-infrastructuurindustrie.

Toenemende vraag naar AI-toepassingen: Diverse sectoren, waaronder gezondheidszorg, bedrijven en overheidsorganisaties, zien een groeiende vraag naar AI-toepassingen. Deze toenemende vraag draagt direct bij aan de groei van investeringen in AI-infrastructuur.

Kosten van AI-berekeningen: De opkomst van generatieve AI, die sterk afhankelijk is van rekenkracht, maakt de kosten van training en inferentie cruciaal voor het succes van AI-bedrijven. Dit stimuleert de vraag naar meer AI-infrastructuur om te voldoen aan de groeiende rekenvereisten.

Concurrentievoordeel: Effectief beheer van AI-infrastructuur kan een concurrentievoordeel worden voor bedrijven. Het stelt hen in staat om hun activiteiten op- en af te schalen, regionale middelen te benutten en voorafgaande kosten te verminderen, waardoor ze voorop blijven lopen op de markt.

Deze factoren (en niet beperkt tot) dragen gezamenlijk bij aan de aanzienlijke groei die wordt voorspeld voor investeringen in AI-infrastructuur. Bedrijven gaan zodoende steeds meer investeren in geavanceerde AI-infrastructuur om efficiëntie, productiviteit en klantbeleving te verbeteren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.