Navigation

PostNL: betere cijfers en verhoog outlook - visie

PostNL $PNL heeft op maandag haar winstverwachting voor 2023 verhoogd, dankzij hogere pakketvolumes. Het bedrijf verwacht een genormaliseerde winst voor rente en belastingen (EBIT) tussen de 100 en 130 miljoen euro voor het volledige jaar, vergeleken met een eerdere schatting tussen 70 miljoen en 100 miljoen euro.

PostNL boekte een kwartaalomzet van 771 miljoen euro, wat meer was dan de 756 miljoen euro waarop de analistenconsensus rekende. In het tweede kwartaal van 2022 was er een omzet van 746 miljoen euro.

Aan de omzet afgelopen kwartaal droegen pakketten 556 miljoen euro bij en de posttak was goed voor 323 miljoen euro.

De pakketvolumes stegen met 3,3 procent, door groei bij binnenlandse, maar vooral internationale klanten, terwijl de postvolumes met 9,0 procent afnamen. Prijsverhogingen en kostenbesparingen konden onvoldoende compenseren bij de briefpostactiviteiten, aldus PostNL.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat kwam uit op 18 miljoen euro bij een consensus van 4 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog 10 miljoen euro.

De vrije kasstroom bedroeg 34 miljoen euro negatief wat iets beter was dan verwacht.

De genormaliseerde winst kwam uit op 10 miljoen euro, een daling van 46 procent op jaarbasis.

Visie op het aandeel PostNL

De verhoging van de outlook zal waarschijnlijk een positief effect hebben op de koers. Vanaf januari dit jaar zijn we op een stijging van het aandeel gaan zitten.

Dit had niet te maken met dat we zo positief denken over de resultaat-ontwikkeling. Het had te maken met de kans van een verdere consolidatie in de sector, dit ook gezien de relatief kleine omvang van PostNL.

De verhoging van de outlook is een kers op de taart, maar heeft ook alleen maar kunnen plaatsvinden door lagere kosten. Dat de volumes van internationale klanten het niveau van vorig jaar hebben overstegen is ook een pluspunt.

Tot slot, het huidige dividendrendement (voor 2023) van PostNL is ongeveer 5% bij een verwacht dividend van 0,09 euro. Over 2024 wordt een dividend van 0,12 verwacht en voor 2025 van 0,15 wat een extra support in de koers kan leggen. Voor nu blijven we onze positieve visie vasthouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.