Navigation

Alfen: winstgevendheid onder druk - visie

Het bedrijf Alfen $ALFEN heeft in de eerste helft van dit jaar een stijging in omzet gezien, maar tegelijkertijd de winstgevendheid onder druk zien komen te staan. Alfen is actief in de sector van elektrische autolaadpalen, transformatoren en energieopslagsystemen.

De resultaten zwak. Hoewel er rekening door ons werd gehouden met een nog zwakkere omzet blijkt uit de cijfers dat meer omzet voorlopig niet leidt tot een verbeterd resultaat. Bovendien hebben we het vermoeden dat de omzetgroei in de toekomst minder sterk zal zijn dan het bedrijf zelf aangeeft.

De voorspelde omzet voor 2023 varieert van €490 tot €520 miljoen, vergeleken met de oorspronkelijke voorspelling van €540-600 miljoen. Hoewel dit mogelijk haalbaar is, lijkt het eerder aan de onderkant van het bereik te zitten. De aangekondigde omzetprognose suggereert dat Alfen moeite zal hebben om de langetermijndoelen te behalen. De huidige kaspositie bedraagt €66,3 miljoen, een indicator dat er mogelijk extra kapitaal nodig is.

Al met al doen we niks met Alfen. Het management geeft tegenstrijdige signalen af. Elke stijging in de aandelenkoers lijkt volgens ons een bear trap. Hoewel de mate van verdere koersdaling nog moet blijken, lijkt de kans groot dat er extra kapitaal moet worden opgehaald via aandelenemissie wat tot verwatering zal leiden.

Nog een paar cijfers van Alfen

De langetermijndoelen blijven onveranderd, met een beoogde omzet van €1 miljard en een EBITDA-marge van 15-20% tussen 2025 en 2027. De investeringen blijven beperkt tot minder dan 5% van de omzet.

Enkele andere cijfers van Alfen: De orderportefeuille voor energieopslag bedraagt €170 miljoen, waarvan naar verwachting meer dan de helft in de tweede helft van 2023 wordt uitgevoerd. In de eerste helft van dit jaar zag Alfen de omzet met 9% stijgen tot €223,9 miljoen. De brutomarge daalde naar 30,5%. De aangepaste EBITDA daalde naar €21,1 miljoen (9,4% van de omzet) ten opzichte van €37,3 miljoen (18,1%) vorig jaar, door lagere laadvolumes. De aangepaste nettowinst daalde met 60% tot €10,1 miljoen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.