Navigation

Heineken: verlaging outlook - niks mee doen

Voor het eerste halfjaar van 2023 heeft Heineken $HEIA een nettoresultaat behaald van €589 miljoen. De omzetgroei bedroeg 6,3% en de netto-omzet liet een organische groei zien van 6,6% (per hectoliter was dit 12,7%). Het biervolume had een organische groei van -5,6%, maar het Heineken-volume groeide met 1,7% (exclusief Rusland: 3,7%).

Het bedrijfsresultaat liet een groei zien van -22,2% en de organische groei van het bedrijfsresultaat was -8,8%. De nettowinst had een groei van -8,6% en de organische groei van de nettowinst was -11,6%. De verwaterde winst per aandeel bedroeg €2,04.

De FY 2023 outlook is bijgesteld naar een stabiele tot middelgrote organische groei van het bedrijfsresultaat. Voor heel 2023 rekent de CEO van Heineken op een autonome groei van de operationele winst van ongeveer 0 tot 5 procent, wat minder is dan de eerdere verwachting van 5 tot 10 procent groei. De markt hield al rekening met een groei van 4,1 procent.

Visie op Heineken: geen reden om wat mee te doen

Heineken heeft zijn outlook verlaagd. Dit is geen verrassing voor ons, zie eerdere berichten. We hebben geen positie in Heineken, dat geen toegevoegde waarde biedt op dit moment. Het aandeel zit al jaren vast in een bepaalde range en is al lang niet meer de hoogvlieger zoals in de jaren 90.

Zolang het als een verkapt marketing bureau denkt de grillen van de bierdrinker te kunnen doorgronden blijft het geld smijten naar producten die te weinig opleveren.

Doordat het geen imago meer heeft van een echte brouwer mist het ook steeds meer de traditionele bierdrinkers.

De strategie is gewoonweg slecht van het bedrijf en de negatieve mededeling van vandaag zodoende als verwacht, ook al ligt de oorsprong van de tempering van de guidance in vooral markt-aspecten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.