Navigation

Herhaling: Apple: zowel plussen als minnen - extra informatie Cook - visie op aandeel

Herhaling: Apple: zowel plussen als minnen - extra informatie Cook - visie op aandeel

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Apple heeft zijn resultaten bekendgemaakt voor het derde kwartaal van het fiscale jaar 2024. Apple's omzet in het derde kwartaal van het fiscale jaar 2024 bedroeg $85,8 miljard, een toename van 5 procent ten opzichte van de $81,8 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

De netto-inkomsten stegen van $19,88 miljard naar $21,44 miljard, wat een aanzienlijke verbetering is. De vrije kasstroom bedroeg bijna $29 miljard, wat het bedrijf in staat stelde om meer dan $32 miljard terug te geven aan aandeelhouders. De verkopen van iPhones, met een omzet van $39,30 miljard, overtroffen de verwachtingen. Dit was een belangrijke factor in de positieve resultaten van het kwartaal. Apple’s iPad-verkopen waren ook sterk, met $7,16 miljard, ruim boven de geschatte $6,61 miljard.

Opvallende uitspraak earnings call

Het bedrijf heeft een financiële voorspelling gedaan voor het vierde kwartaal, waarin ze verwachten dat de groei van de inkomsten vergelijkbaar zal zijn met die van het kwartaal van juni. Dit komt neer op een verwachte stijging van 4,9%. Dit percentage is hoger dan de 3,9% die analisten eerder hadden voorspeld.

In concrete cijfers betekent dit dat het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal een omzet van 93,9 miljard dollar te behalen. Analisten hadden eerder een iets lagere omzet van 93,0 miljard dollar ingeschat.

Kortom, het bedrijf is optimistisch over de financiële prestaties in het vierde kwartaal en verwacht een hogere omzetgroei dan aanvankelijk door analisten werd verwacht. Deze positieve verwachting kan wijzen op een sterke marktpositie en gunstige economische omstandigheden voor het bedrijf.

Visie op het aandeel

Op dit moment hebben we geen positie in het aandeel Apple. Als we echter aandelen zouden bezitten, zouden we deze niet verkopen. Ondanks dat Apple mogelijk een tijdelijke beperkte marktcorrectie kan meemaken, blijven we optimistisch over de lange termijn vooruitzichten van het bedrijf.

Apple’s vermogen om te blijven innoveren en nieuwe technologieën te integreren in hun productlijn, zoals de introductie van Apple Intelligence, zal naar verwachting bijdragen aan verdere groei en versterking van hun marktpositie. Wel is de vraag wanneer China weer kan herstellen en de prijsdruk is afgelopen, ondanks een versnelling volgens Topman Cook zelf.

CEO Tim Cook verklaarde: "De resultaten in China vertegenwoordigen een versnelling ten opzichte van de eerste helft van het jaar; we hebben veel mensen herverdeeld naar AI die aan andere dingen werkten. Vanuit het oogpunt van datacenters hebben we een hybride benadering; en dus zouden die kapitaaluitgaven in de financiële gegevens van onze partners staan en wij zouden de kosten betalen".

CFO Luca Maestri voegde daaraan toe: "De iPhone 15-familie presteert beter dan de iPhone 14; de iPhone 15-familie heeft het vanaf het begin goed gedaan en doet het nog steeds goed".

Hoewel Apple geen formele vooruitzichten heeft gegeven, hebben CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri tijdens een gesprek met analisten ook hun optimisme uitgesproken over de toekomst. De introductie van Apple Intelligence, een nieuw AI-systeem, wordt als een belangrijke groeifactor gezien.

De sterke vrije kasstroom en de terugkoop van aandelen tonen aan dat Apple een solide financiële basis heeft en in staat is om aandeelhouderswaarde te creëren. Daarom blijven we op de lange termijn positief gestemd over Apple, ondanks mogelijke korte termijn schommelingen in de markt.

Sterke punten

  • Omzetgroei: Apple zag een omzetstijging van 5 procent jaar-op-jaar, wat een nieuw record is voor het juni-kwartaal.
  • iPhone-verkopen: De iPhone-verkopen bereikten $39,30 miljard, iets boven de verwachtingen van $38,81 miljard.
  • iPad-verkopen: De iPad-verkopen overtroffen de schattingen aanzienlijk met $7,16 miljard ten opzichte van de verwachte $6,61 miljard.
  • Winst per aandeel: De winst per aandeel steeg met 11 procent naar $1,40, wat boven de schatting van $1,35 lag.
  • Operationele kasstroom: Apple genereerde een operationele kasstroom van bijna $29 miljard, wat het bedrijf in staat stelde aanzienlijke bedragen terug te geven aan aandeelhouders.

Zwakke punten

  • Mac-verkopen: De Mac-verkopen waren licht teleurstellend met $7,01 miljard, net onder de schatting van $7,02 miljard.
  • Aanhoudende uitdagingen in China: Hoewel de inkomsten in China significant zijn, is er een daling van $15,76 miljard vorig jaar naar $14,73 miljard dit jaar.

Toekomstvisie en investeringen

Innovaties en AI-investeringen: CEO Tim Cook benadrukte de belangrijke rol van innovatie in de strategie van Apple. De lancering van Apple Intelligence, een nieuw AI-systeem, markeert een belangrijke stap voor het bedrijf. Apple heeft aanzienlijk geïnvesteerd in deze technologie, wat in de resultaten van dit kwartaal terug te zien is.

Klanttevredenheid en loyaliteit: Luca Maestri, CFO van Apple, benadrukte dat het geïnstalleerde apparaatbestand nieuwe records bereikte in alle geografische segmenten, dankzij hoge niveaus van klanttevredenheid en loyaliteit.

Dividenduitkering: Het bestuur van Apple heeft een contant dividend van $0,25 per aandeel van het gewone aandelenkapitaal van het bedrijf verklaard, betaalbaar op 15 augustus 2024.

Uitspraken van het management

"Vandaag rapporteert Apple een nieuw omzetrecord voor het juni-kwartaal van $85,8 miljard, een stijging van 5 procent ten opzichte van een jaar geleden," zei Tim Cook, CEO van Apple. "Tijdens het kwartaal kondigden we op onze Worldwide Developers Conference ongelooflijke updates aan voor onze softwareplatforms, waaronder Apple Intelligence, een doorbraak in persoonlijke intelligentie die krachtige, private generatieve AI-modellen integreert in iPhone, iPad en Mac. We kijken er erg naar uit om deze tools met onze gebruikers te delen en blijven significant investeren in innovaties die het leven van onze klanten verrijken, terwijl we ons werk laten leiden door de waarden die ons drijven."

Luca Maestri, CFO van Apple, voegde daaraan toe: "Tijdens het kwartaal genereerde onze recordbedrijfsvoering een groei van de winst per aandeel van 11 procent en bijna $29 miljard aan operationele kasstroom, waardoor we meer dan $32 miljard konden teruggeven aan aandeelhouders. We zijn ook zeer tevreden dat ons geïnstalleerde bestand van actieve apparaten een nieuw record bereikte in alle geografische segmenten, dankzij zeer hoge niveaus van klanttevredenheid en loyaliteit."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.