Navigation

Apple: gaat mogelijk kerntechnologie uitbesteden aan OpenAI - het aandeel

Apple: gaat mogelijk kerntechnologie uitbesteden aan OpenAI - het aandeel

Apple $AAPL gaat mogelijk een kerntechnologie uitbesteden aan een derde partij, waarschijnlijk OpenAI. Apple heeft nog veel werk te doen om AI in hun productlijn te integreren. Deze stap zal Apple helpen verloren tijd in te halen en AI-functies snel aan hun producten toe te voegen. Het uitbesteden van AI heeft zowel positieve als negatieve effecten.

Neutrale positie aandeel: glas halfvol

Momenteel hebben we op Apple een neutrale positie. Ze hebben de middelen en het ecosysteem om weer te groeien, maar moeten nog stappen zetten om volledig autonoom te worden in AI. De samenwerking met OpenAI is een pragmatische stap om tijd in te halen, terwijl ze op de lange termijn werken aan hun eigen technologieën.

Hoewel de groei nu tegenvalt zijn er de eerste signalen dat de verkoop van iPhones weer verbetert. We rekenen we erop dat het aandeel niet hoeft te dalen, aangezien er voor enorme bedragen eigen aandelen worden ingekocht. Nu blijven we echter neutraal, maar we neigen wel naar de gedachte dat het glas niet meer half leeg is, maar half vol.

Uitbesteden aan een derde Partij

Apple heeft traditioneel zijn eigen technologieën ontwikkeld en geïntegreerd. Nu overwegen ze echter om voor het eerst een kerntechnologie uit te besteden aan een derde partij, waarschijnlijk OpenAI. Dit is opmerkelijk omdat het betekent dat Apple erkent dat ze achterlopen op het gebied van generatieve AI en snel willen bijbenen.

Positieve effecten

Door samen te werken met OpenAI kan Apple snel geavanceerde AI-functies in hun producten integreren, iets wat anders jaren zou duren om zelf te ontwikkelen. Dit geeft Apple de mogelijkheid om binnen enkele maanden aanzienlijke verbeteringen in hun producten door te voeren.

Negatieve effecten

Er zijn echter ook nadelen. Door te vertrouwen op een derde partij heeft Apple niet volledig de controle over hun AI-ontwikkeling. Dit is een dilemma dat ook bedrijven als Microsoft en Amazon ervaren. Voor Apple betekent dit dat de meest opwindende AI-functies in hun producten de komende drie jaar door een derde partij zullen worden aangedreven.

Economische impact

De financiële gevolgen van deze samenwerking zullen waarschijnlijk gering zijn. Er zijn scenario's waarin OpenAI zelfs Apple betaalt voor toegang tot hun enorme aantal actieve apparaten, en scenario's waarin Apple betaalt voor toegang tot de AI-modellen van OpenAI.

In beide gevallen wordt verwacht dat de financiële impact klein zal zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de jaarlijkse betaling van $15 miljard van Google aan Apple voor zoekplaatsing.

Toekomstige ontwikkelingen

Op de lange termijn verwacht men dat Apple zijn eigen AI-modellen zal ontwikkelen om minder afhankelijk te zijn van derde partijen. Binnen een jaar zou Apple kleinere taalmodellen kunnen uitbrengen voor specifieke taken op hun apparaten, en over drie jaar zou Apple met een eigen fundamenteel model kunnen komen dat OpenAI vervangt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.