Navigation

Apple: opleving in verkopen China - update - map - chart

Apple: opleving in verkopen China - update - map - chart

Dit is een update nadat we eerder vandaag hier reeds in dit artikel aandacht aan hebben besteed.

De iPhone van Apple $AAPL heeft vorige maand in China een aanzienlijke opleving doorgemaakt, waarbij de verzendingen met 52% stegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging komt te midden van agressieve prijsverlagingen van Apple's retailpartners.

De opleving van de iPhone-verkopen is een positief teken voor Apple en weerspiegelt de effectiviteit van strategische prijsverlagingen en de groeiende vraag naar hun producten in de concurrerende Chinese markt.

Het aandeel Apple

Zoals gezegd mag het nieuws al redelijk bemoedigend worden gezien voor Apple. Echter, het is natuurlijk wel vertekend door allerlei prijsverlagingen en andere acties.

Tevens geldt dat we het nog steeds te vroeg vinden om Apple te kopen, zoals eerder verteld. Het aandeel moet eerst maar eens even een sterke bodem zien te vinden war het overigens wel steeds meer op lijkt.

Wel willen ook stellen dat het niet per se verder hoeft te dalen, omdat het enorm veel eigen aandelen gaat inkopen. Als het momentum wel weer toeneemt (wat momenteel aan het verbeteren is), dan sluiten we het niet uit dat we weer op een up gaan, maar nu kiezen we liever voor andere aandelen binnen de technologie sector.

Terug naar CAICT: binnenlandse en buitenlandse merken

Volgens gegevens van de China Academy of Information and Communications Technology (CAICT) verscheepten binnenlandse Chinese merken in april 20,58 miljoen telefoons, wat 85% van de totale markt vertegenwoordigt. Daarentegen verscheepten buitenlandse merken, aangevoerd door Apple, 3,49 miljoen eenheden, wat een stijging van 51,7% op jaarbasis betekent, ondanks een daling van 7% ten opzichte van de voorgaande maand.

iPhone-verzendingen China in chart

De grafiek toont de maandelijkse verzendingen van smartphones in China in miljoenen eenheden (blauwe balken) en het percentage van de totale verzendingen (rode lijn) van januari 2023 tot april 2024. Enkele belangrijke observaties zijn:

  • April 2023: In april 2023 begonnen de iPhone-verzendingen met 52% van de totale markt. Dit was het laagste punt van het jaar.
  • Zomermaanden 2023: Van mei tot augustus 2023 stegen de verzendingen gestaag en bleven rond de 85% tot 89% van de totale markt. Dit geeft een periode van sterke prestaties weer.
  • Najaar 2023: In september en oktober 2023 daalde het percentage van de totale verzendingen tot 75% en 62%, ondanks stabiele absolute aantallen.
  • December 2023: De verzendingen bereikten een piek van 87%, wat de sterkste maand was van de onderzochte periode.
  • Begin 2024: De verzendingen bleven redelijk stabiel rond 83% in januari en februari, ondanks een daling in absolute aantallen.
  • April 2024: Het percentage herstelde naar 85% met een aanzienlijke toename van het aantal eenheden.

Deze data suggereren dat na een moeilijke start van het jaar, de iPhone-verzendingen zich hebben hersteld en dat de inspanningen van Apple, zoals prijsverlagingen, effectief zijn geweest in het stimuleren van de vraag in de concurrerende Chinese markt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.