Navigation

Herhaling: Arm: gaat zelf AI chips maken - media - gevolgen - TSM - NVDA - ASML

Herhaling: Arm: gaat zelf AI chips maken - media - gevolgen - TSM - NVDA - ASML

[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Arm Holdings [Arm] $ARM, dat naast haar beursnotering ook onderdeel is van SoftBank, is van plan om in 2025 kunstmatige intelligentie (AI) chips op de markt te brengen. Deze primeur heeft Nikkei Asia als eerste gebracht en later overgenomen door andere persbureaus.

Er kom een nieuwe divisie binnen het bedrijf met als doel een prototype van de AI-chip gereed te hebben in de lente van 2025. De overstap naar massaproductie is gepland voor de herfst van datzelfde jaar met contractfabrikanten die de productie gaan verzorgen waarbij al gesprekken worden gevoerd met ondermeer Taiwan Semiconductor [TSMC] $TSM.

De gevolgen

De ontwikkelingsplannen van Arm voor AI-chips kunnen potentieel gunstig uitpakken voor Taiwan Semiconductor, omdat dit de vraag naar hun productiecapaciteiten kan verhogen.

Ook biedt het TSMC de kans op een stabiele inkomstenstroom aangezien Arm een bedrijf is dat er in gaat voor de "long run" met de financiële steun van SoftBank.

De mogelijkheid dat de AI-chips van Arm kunnen concurreren met die van NVIDIA, de huidige marktleider brengt wel onzekerheden met zich mee. Als Arm in staat is om chips te produceren die qua prestaties en efficiëntie vergelijkbaar zijn met NVIDIA kan dit de marktdynamiek aanzienlijk beïnvloeden en samenwerkingsverbanden onder druk zetten. Het kan bedrijven laten twijfelen om nog wel AI-chips te laten ontwerpen door ARM, nu het zelf ook een speler gaat worden op deze lucratieve markt.

Een succes van Arm kan ook leiden tot prijsdruk op AI-chips, wat de kosten voor technologiebedrijven die deze chips gebruiken zou kunnen verlagen. Immers, concurrentie en het aanbod neemt toe. Dat betekent dus wel lagere marges voor de chipbedrijven zelf.

Positief is dat het tot snellere technologische innovaties kan leiden. Dit is goed voor de eindgebruikers, maar het zal ook de concurrentie tussen chipbedrijven vergroten en ertoe leiden dat ze meer geld moeten stoppen in Research & Development en andere kosten om bij te blijven. Net als prijsdruk kan dit leiden tot lagere marges bij de chip bedrijven zelf.

Het kan ook invloed hebben op andere spelers in de sector, zoals ASML, die mogelijk kan profiteren van een toegenomen vraag naar geavanceerde productietechnologieën.

De visie op de aandelen

Hoewel de markt voor technologieaandelen volatiel blijft en recentelijk een neerwaartse correctie heeft ondergaan, blijft het groeipotentieel op lange termijn, gezien de aanhoudende vraag naar geavanceerde chipproductie, aanzienlijk.

Momenteel zitten we op een stijging in TSMC aandelen en we beginnen zelfs te overwegen om het gewicht te verzwaren aangezien het momenteel de enige foundry is die deze ultramoderne chips kan maken.

NVIDIA zitten we ook al weer een een tijdje op een koop. ASML zou ook kunnen profiteren en ook daar zitten we al weer enige tijd op een up. ARM volgen we vooral vanwege de ontwikkelingen in de chipsector, waarbij het een duur aandeel is.

Zoals bekend hebben we enige tijd geleden wel de weging van technologie gereduceerd, ook in de aandelen die we positief beoordelen. Nog steeds twijfelen we of er geen diepere correctie moet komen. Zeker als ook een bedrijf als ARM deze moderne chips gaat maken, wat ongetwijfeld tot nog grotere concurrentie kan leiden over een paar jaar.

Toch willen we na de eerdere vermindering van de weging niet kleiner in deze aandelen investeren bij de huidige bekende informatie omdat de markt hard groeit en waarschijnlijk de komende jaren blijft groeien.

Alleen als de markt echt afkoelt, of de prijsdruk door concurrentie te groot wordt, kan dit voor een deel van de chipmakers negatief uitpakken en voor hun aandelen. Het is is dus iets wat we zeker wel monitoren.

Voor bedrijven zoals TSMC geldt deze onzekerheid overigens niet, omdat zij een foundry zijn en voor een toeleverancier zoals ASML kan het ook juist goed uitpakken.

Enige achtergrond

De ontwikkelingskosten, die in de honderden miljarden yen lopen, worden door Arm zelf gefinancierd met aanvullende financiële steun van SoftBank. Er zijn ook plannen om deze AI-chip divisie eventueel onder te brengen bij SoftBank zodra het massaproductiesysteem operationeel is.

Arm, bekend om zijn chipontwerpen en royalty-inkomsten, breidt zijn activiteiten uit naar de datacentermarkt. Hierbij richten zij zich op het ontwikkelen van chips voor nieuwe AI-modellen om zo minder afhankelijk te zijn van NVIDIA, de huidige marktleider.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.