Navigation

Fed persconferentie: mild dovish - visie

Fed persconferentie: mild dovish - visie

Tijdens de persconferentie, nadat de Fed de rente zoals verwacht met 25 basispunten heeft verhoogd, liet de Fed-voorzitter Powell weten dat hij geen recessie meer voorziet.

Powell geeft aan dat het tijd zal kosten voordat de volledige effecten van de renteverhoging merkbaar zijn. Het Fed beleid zal restrictief blijven zolang dat nodig is. De rente zal niet dit jaar worden verlaagd en de inflatie zal waarschijnlijk weer op het streefniveau van 2% liggen ergens in 2025.

Beslissingen worden van vergadering tot vergadering genomen. Powell zegt dat het besluit in september een nieuwe verhoging kan zijn of dat de Fed niets zal doen.

Hij zegt dat de vraag naar arbeid nog steeds groter is dan het aanbod. De FOMC is sterk toegewijd aan het bereiken van 2% inflatie en benadrukt dat een sterke arbeidsmarkt niet haalbaar is zonder prijsstabiliteit.

Powell merkt op dat de inflatie enigszins is afgenomen en dat er aandacht is voor de risico's die inflatie met zich meebrengt voor beide mandaten van de Fed.


Visie na FOMC beslissing en persconferentie Powell

De toelichting van chairman Powell is tweeledig uit te leggen, waarbij balans overslaat naar een meer dovish houding van de Fed. De uitspraken van de Fed wijzen erop dat de rente nog een keer met 25 basispunten kan worden verhoogd bij één van de volgende vergaderingen. Dat wordt reeds verwacht door de markt.


Echter, uit zijn woorden valt ook op te maken [vrij vertaald] dat er daarna geen nieuwe renteverhogingen plaatsvinden, tenzij toekomstige omstandigheden sterk afwijken.


Al met al worden de persconferentie en de uitspraken tot nu toe als gunstig gezien voor de onderliggende trend van aandelen. Ook wijst het op de mogelijkheid van een lagere marktrente of dat deze een top heeft genaderd en de kans is aanwezig dat de dollar verzwakt.


Dit bevestigt dat er niets is veranderd aan onze visie qua onderliggende trend. We houden rekening met een verdere verbetering van de stemming op financiële markten en mogelijke koopkansen. Eventuele correcties zijn geen teken van een nieuw begin van een bearmarkt, maar slechts tijdelijke zwakte in de aanloop naar het echte groene licht van de Fed.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.