Navigation

AI & energie: impact vraag elektriciteit - nuts-bedrijven - grondstoffen-bedrijven

AI & energie: impact vraag elektriciteit - nuts-bedrijven - grondstoffen-bedrijven

[Dit bericht is op donderdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) beïnvloedt niet alleen de manier waarop we werken en leven, maar ook de infrastructuur die nodig is om deze technologieën te ondersteunen. AI-toepassingen vereisen enorme hoeveelheden rekenkracht, wat leidt tot een significante stijging in de vraag naar elektriciteit.

Wells Fargo schat dat de stroomvraag voor AI kan stijgen van 8 TWh in 2024 tot 652 TWh in 2030. Deze toenemende vraag biedt aanzienlijke kansen voor diverse Europese nutsbedrijven. In dit artikel onderzoeken we welke bedrijven hiervan kunnen profiteren en hoe zij zich voorbereiden op deze veranderende marktdynamiek.

Verhoogde Elektriciteitsvraag door AI

De snelle groei van AI-toepassingen zoals machine learning, natuurlijke taalverwerking en computer vision vereist steeds meer energie. AI-datacenters, de fysieke infrastructuur waarin AI-berekeningen plaatsvinden, zijn bijzonder energie-intensief.

Volgens de International Energy Agency (IEA) zou de elektriciteitsconsumptie van datacenters wereldwijd kunnen verdubbelen tegen 2026, deels gedreven door de groeiende adoptie van AI.

De implementatie van AI in verschillende sectoren, waaronder gezondheidszorg, financiën en transport, draagt bij aan deze stijging. AI-modellen vereisen krachtige servers en voortdurende koeling om efficiënt te kunnen werken, wat resulteert in een verhoogde elektriciteitsvraag.

In Europa wordt verwacht dat deze trend doorzet, waarbij nutsbedrijven en energieproducenten zich voorbereiden om aan deze vraag te voldoen.

Hieronder noemen we verschillende aandelen. Wel willen we melden om zeer selectief zijn. We zouden kijken welke bedrijven een sterke balans hebben en ook echt kunnen groeien, gezien ook de uitdagingen in de sector voor energie.

Nutsbedrijven profiteren van AI-gedreven vraag

Diverse Europese nutsbedrijven zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende vraag naar elektriciteit door AI. Hier volgt een overzicht van enkele belangrijke spelers en hun meest recente kwartaalresultaten voor 2024, evenals hun vooruitzichten.

Ørsted: In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Ørsted een operationele winst (EBITDA) van DKK 7,5 miljard, een stijging van DKK 0,6 miljard ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De resultaten werden ondersteund door een toename van 18% in de inkomsten uit offshore windparken. De vooruitzichten voor 2024 blijven positief met een verwachte EBITDA van DKK 23-26 miljard en investeringen van DKK 48-52 miljard.

RWE: RWE rapporteerde sterke resultaten in Q1 2024 met een operationele winst (EBITDA) van €1,4 miljard, een stijging ten opzichte van €1,1 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

De vooruitzichten voor de rest van het jaar blijven positief met een focus op de uitbreiding van hernieuwbare capaciteit en een verwachte EBITDA van €5,8-6,2 miljard.

Engie: Engie rapporteerde in het eerste kwartaal van 2024 een EBIT van €3,7 miljard, vrijwel hetzelfde als het voorgaande jaar. Het bedrijf verwacht een EBIT (exclusief nucleaire activiteiten) van €7,5-8,5 miljard voor 2024, ondersteund door een sterke groei in hernieuwbare energieprojecten.

EDP: EDP Renováveis zag een stijging in hun EBITDA tot €539 miljoen in Q1 2024, een toename van 12% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf blijft investeren in zonne- en windenergieprojecten en verwacht een verdere groei van 15-20% in 2024.

Grenergy Renovables: Grenergy rapporteerde een operationele winst (EBITDA) van €37 miljoen in het eerste kwartaal van 2024, een stijging van 25% ten opzichte van vorig jaar.

De vooruitzichten blijven positief met geplande uitbreidingen in hernieuwbare energieprojecten en een verwachte EBITDA-groei van 20-25% voor het jaar.

Iberdrola: Iberdrola rapporteerde een operationele winst (EBITDA) van €4,2 miljard in Q1 2024, een stijging van 8% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De vooruitzichten voor 2024 zijn sterk met geplande investeringen van €10 miljard in hernieuwbare energieprojecten en een verwachte EBITDA-groei van 5-7%.

Enel: Enel rapporteerde een operationele winst (EBITDA) van €4,5 miljard in het eerste kwartaal van 2024, een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar. De vooruitzichten voor 2024 zijn positief met een geplande uitbreiding van hernieuwbare energiecapaciteit en een verwachte EBITDA van €17-18 miljard.

Vattenfall: Vattenfall rapporteerde een operationele winst (EBITDA) van SEK 12 miljard in Q1 2024, een stijging van 10% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks stijgende kosten blijft Vattenfall investeren in de uitbreiding van zijn hernieuwbare energiecapaciteit, met een verwachte EBITDA-groei van 8-10% voor 2024.

E.ON: E.ON rapporteerde een operationele winst (EBITDA) van €2,8 miljard in Q1 2024, een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar. Het Duitse nutsbedrijf blijft zwaar investeren in duurzame oplossingen en verwacht een EBITDA van €8,2-8,6 miljard voor 2024.

Fortum: Fortum zag een operationele winst (EBITDA) van €1,2 miljard in het eerste kwartaal van 2024, een stijging van 9% vergeleken met vorig jaar. De vooruitzichten voor 2024 zijn sterk met geplande investeringen in zonne- en windenergieprojecten en een verwachte EBITDA-groei van 10-12%.

Grondstoffenbedrijven profiteren van eIelektriciteit

Naast nutsbedrijven zullen ook enkele grondstoffenbedrijven profiteren van de stijgende energievraag door AI. Deze bedrijven leveren de essentiële materialen die nodig zijn voor de uitbreiding van infrastructuur en technologieën:

Rio Tinto: Rio Tinto rapporteerde een operationele winst (EBITDA) van $5,8 miljard in Q1 2024, een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar, gedreven door de sterke vraag naar koper en aluminium. De vooruitzichten blijven positief met een verwachte EBITDA-groei van 10-12% voor 2024.

BHP: BHP zag een operationele winst (EBITDA) van $6,2 miljard in het eerste kwartaal van 2024, een stijging van 12% vergeleken met vorig jaar. De vooruitzichten voor 2024 blijven sterk met geplande uitbreidingen in de productie van ijzererts en koper en een verwachte EBITDA-groei van 8-10%.

Glencore: Glencore rapporteerde een operationele winst (EBITDA) van $4,3 miljard in Q1 2024, een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf verwacht een verdere groei van 5-7% in 2024, ondersteund door de toenemende vraag naar metalen en mineralen.

Anglo American: Anglo American zag een operationele winst (EBITDA) van $3,9 miljard in het eerste kwartaal van 2024, een stijging van 11% vergeleken met vorig jaar. De vooruitzichten voor 2024 zijn positief met een verwachte EBITDA-groei van 6-8%, gedreven door de vraag naar koper en platina.

Freeport-McMoRan: Freeport-McMoRan rapporteerde een operationele winst (EBITDA) van $3,5 miljard in Q1 2024, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar. De vooruitzichten voor 2024 blijven sterk met een geplande uitbreiding van de koperproductie en een verwachte EBITDA-groei van 8-10%.

Southern Copper Corporation: Southern Copper zag een operationele winst (EBITDA) van $2,8 miljard in het eerste kwartaal van 2024, een stijging van 13% vergeleken met vorig jaar. De vooruitzichten voor 2024 blijven positief met geplande uitbreidingen in de koperproductie en een verwachte EBITDA-groei van 7-9%.

Teck Resources Limited: Teck Resources rapporteerde een operationele winst (EBITDA) van $2,4 miljard in Q1 2024, een stijging van 12% ten opzichte van vorig jaar. De vooruitzichten voor 2024 zijn sterk met geplande investeringen in koper- en zinkprojecten en een verwachte EBITDA-groei van 9-11%.

Toekomstige ontwikkelingen en investeringskansen

De vraag naar elektriciteit zal naar verwachting blijven stijgen naarmate AI-technologieën verder worden geïntegreerd in verschillende sectoren. Dit biedt niet alleen kansen voor bedrijven in de nutssector, maar ook voor investeerders die op zoek zijn naar stabiele en groeiende investeringsmogelijkheden.

Europese nutsbedrijven die investeren in hernieuwbare energiebronnen en slimme netwerken zullen naar verwachting de grootste voordelen plukken, aangezien zij een sleutelrol spelen in de verduurzaming en het beheer van de toekomstige elektriciteitsvraag.

Conclusie

De opkomst van kunstmatige intelligentie zal naar verwachting leiden tot een significante stijging in de vraag naar elektriciteit, wat aanzienlijke kansen biedt voor Europese nutsbedrijven.

Door te investeren in hernieuwbare energie en slimme technologieën kunnen deze bedrijven niet alleen profiteren van de groeiende vraag, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Investeringen in deze sectoren kunnen beleggers een stabiele en veilige groei bieden, ondersteund door regelmatige dividenduitkeringen en een toenemende vraag naar duurzame energie.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.