Navigation

ASMI resultaten aan zwake kant - visie

In het tweede kwartaal van 2023 behaalde ASM (ASMI) een lagere omzet dan het vorige kwartaal. Het aantal nieuwe orders - die daalde - viel ook tegen. De genormaliseerde operationele winst was met 180 miljoen euro fractioneel beter dan de verwachting van analisten.


Visie: cijfers zwak - correctie -lange termijn trend blijft goed

De cijfers van ASMI zijn zwak. Zowel de omzet als de nieuwe orders vielen tegen. De marge van 49% was wel beter dan verwacht, maar de markt had stiekem op beter gerekend. ASMI rekent tevens op een daling van de investeringen in wafer-apparatuur van 15 tot 20 procent.

Wat betreft de koersvorming van het aandeel ASMI, wij zitten reeds vanaf 264 euro op een positieve waardering. We hebben een stop ruim in de winst liggen en hebben de laatste tijd aangegeven dat we niet meer zouden bijkopen. De cijfers zouden mogelijk tot een dip in het aandeel kunnen leiden. Wel moet worden opgemerkt dat het koerspatroon al enigszins anticipeerde op een mogelijke tegenvaller.

Voor de iets langere termijn denken we dat er weinig is veranderd. Vooral vanaf 2024 rekenen we op een meer stabiel groeipad voor ASMI. Met andere woorden: het bedrijf staat aan het begin van een nieuwe groeicyclus.

De conclusie is dat we ASMI positief beoordelen qua onderliggend trend, maar op de korte termijn een correctie niet uitsluiten. Mocht er inderdaad een correctie komen, dan zien we dat mogelijk als een moment om weer extra te accumuleren nadat we de laatste tijd al aangaven dat we niet meer zouden bijkopen na de grote rally van het aandeel.


Overige gegevens van ASMI

De omzet in het tweede kwartaal bedroeg 669 miljoen euro. De nieuwe orders kwamen uit op 486 miljoen euro. De afname van orders werd toegeschreven aan verzwakte marktomstandigheden. Ook zouden uitgestelde opdrachten in logic en foundry ASMI parten hebben gespeeld, aldus het persbericht. De vraag in de geheugenmarkt was zwak.

De marge bedroeg 49,0 procent wat lager is dan het eerste kwartaal van dit jaar, maar niet onverwacht.

Voor het derde kwartaal verwacht ASMI een omzet van 580 tot 620 miljoen euro, waarbij de orders lager zullen zijn dan in het eerste kwartaal. Deze zullen echter minder sterk zullen dalen dan in het tweede kwartaal.

Voor de tweede helft van het jaar verwacht ASMI nog steeds een omzetdaling van 10 procent of meer in vergelijking met de eerste zes maanden.

Voor 2023 verwacht ASMI nog steeds een enkelcijferige omzetgroei, inclusief de overname van LPE.

Press releases

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.