Navigation

ASML: TSMC gaat kapitaaluitgaven verhogen - bronnen - implicaties

ASML: TSMC gaat kapitaaluitgaven verhogen - bronnen - implicaties
pro

Industriebronnen melden dat TSMC $TSMC zijn kapitaaluitgaven (CAPEX) voor 2025 gaat verhogen als reactie op de voortdurende investeringen in de ontwikkeling van het geavanceerde 2nm-proces en de onverwacht sterke vraag naar deze technologie.

De kapitaaluitgaven van TSMC voor 2025 zouden dan worden verhoogd naar een bedrag tussen de 32 miljard en 36 miljard dollar. Dit is een een jaar-op-jaar stijging van 12,5% tot 14,3%. Dit zou de op één na grootste stijging in de geschiedenis van het bedrijf zijn.

TSMC heeft geweigerd om commentaar te geven op marktgeruchten en herhaalt dat de kapitaaluitgaven en de voortgang van 2nm gebaseerd moeten zijn op de inhoud van de earnings call in april.

Tijdens deze earnings call in april benadrukte TSMC dat de kapitaaluitgaven en capaciteitsplanning zijn gebaseerd op de langetermijn structurele marktvraag. De kapitaaluitgaven voor 2024 werden aangegeven tussen de 28 miljard en 32 miljard dollar te liggen.

Het 2nm-proces wordt naar verwachting volgens schema in 2025 in massaproductie genomen, met een productiecurve die vergelijkbaar is met die van 3nm.

Positief voor ASML

Insiders wijzen erop dat ASML $ASML en Applied Materials de winnaars zijn van deze verhoogde kapitaaluitgaven. Al langer zitten we op een stijging van het aandeel ASML (zie ook eerdere berichten).

Ook al langer melden we dat ASML waarschijnlijk haar outlook dit kwartaal of in het vierde kwartaal kan verhogen. Dit bericht kan als extra motivatie dienen, ondanks dat er nog geen officiële bevestiging is.

De aanzienlijke verhoging van de kapitaaluitgaven door TSMC [waar we op een stijging inzitten] is duidelijk positief voor ASML. De verhoogde vraag naar 2nm-productie betekent dat TSMC meer van deze geavanceerde machines zal moeten aanschaffen, wat resulteert in hogere inkomsten voor ASML.

ASML is een belangrijke leverancier van lithografietechnologie die essentieel is voor de productie van geavanceerde halfgeleiders zoals de 2nm-chips en ASML's geavanceerde EUV-machines (extreme ultraviolet lithografie) zijn cruciaal voor deze volgende generatie technologieën.

De samenwerking met TSMC en de toenemende investeringen in geavanceerde productietechnologieën versterken de positie van ASML als marktleider in lithografie. Dit resulteert niet alleen in directe verkoop van apparatuur maar ook in een langdurige groei dankzij onderhoudscontracten en upgrades van bestaande machines.

De positieve vooruitzichten in de halfgeleiderindustrie dragen dus bij aan een gunstige marktpositie en groei van het aandeel ASML. Wij blijven bullish.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.