Navigation

ASML: VDL schrapt banen bij toeleverancier - tegenvallende vraag - implicaties

ASML: VDL schrapt banen bij toeleverancier - tegenvallende vraag - implicaties

BNR meldt dat VDL, bij het onderdeel VDL ETG, banen gaat schrappen door een tegenvallende vraag naar chips. Het gaat om uitzendkrachten. VDL ETG is een toeleverancier van ASML $ASML. VDL ontkende echter zelf de berichten dat het banen zou schrappen vanwege de zwakke vraag in de halfgeleidermarkt.

Impact op ASML beperkt

Hoewel het herstel van de chipmarkt trager verloopt dan verwacht volgens VDL, verwachten wij dat de impact op ASML er nauwelijks is. ASML noemde 2024 eerder ook al een tussenjaar. De koers van ASML is op de korte termijn vooral gevoelig voor de algehele stemming bij chipaandelen. Het aandeel beweegt qua lange trend opwaarts.

Het bericht van BNR is journalistiek sterk, dat willen we ook aangeven, maar het is belangrijk te benadrukken dat het reëel is dat het dus weinig hoeft te doen voor de koers van ASML.

De markt houdt er rekening mee dat er pas later een groeiversnelling zal plaatsvinden bij ASML, mogelijk vanaf het vierde kwartaal en in ieder geval in 2025. ASML zelf ziet ook een terugkeer naar een periode van groei. Wij blijven dan ook positief gestemd over ASML.

Kostenbesparingen bij VDL ETG

VDL ETG ziet zich genoodzaakt kosten te besparen en zal daarom een aanzienlijk deel van de uitzendkrachten laten gaan. Het herstel van de chipmarkt duurt langer dan verwacht, wat VDL ertoe dwingt maatregelen te nemen om de organisatie financieel gezond te houden. Medewerkers met vaste contracten worden vooralsnog niet getroffen door deze bezuinigingen, aldus BNR.

Lange termijn strategie VDL

Ondanks de huidige tegenslagen blijft VDL vertrouwen houden in hun langetermijnstrategie. Uit een interne brief, die in handen is van BNR, blijkt dat het herstel nog zeker tot in de loop van volgend jaar op zich zal laten wachten. Oorspronkelijk werd verwacht dat 2024 een periode van stabilisatie zou zijn, waarna de groei van de afgelopen jaren zou terugkeren. Deze terugkeer naar normale niveaus verloopt echter langzamer dan verwacht.

ASML-toeleverancier VDL schrapt banen door tegenvallende chipvraag
De kosten moeten omlaag, want het duurt langer om te herstellen van de klap veroorzaakt door de dip in de chipmarkt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.