Navigation

Chips: nieuwe regels van de Amerikaanse overheid - gevolgen ASML

Chips: nieuwe regels van de Amerikaanse overheid - gevolgen ASML
pro

De Amerikaanse regering heeft nieuwe regels opgesteld om de export van belangrijke technologieën zoals halfgeleiders, kwantumcomputers en 3D-printtechnologie te controleren. Deze regels moeten ervoor zorgen dat deze technologieën niet in verkeerde handen vallen en de nationale veiligheid beschermen. Verderop zijn de belangrijkste punten uit het document op een rijtje gezet.

ASML

ASML $ASML mag vanwege Nederlandse exportbeperkingen, onder druk van de VS, geen high-end tools en onderdelen meer leveren aan Chinese bedrijven. Hoewel de export van fysieke goederen geblokkeerd is, blijven technische diensten zoals onderhoud in principe mogelijk, omdat er geen juridische beperkingen op rusten. Het is echter nog onduidelijk of ASML deze diensten zal voortzetten in lijn met de intentie van de exportbeperkingen.

Wat betreft het aandeel ASML. Op donderdag zijn we kleiner gaan zitten in ASML. Dat staat trouwens los van deze nieuwe regels, maar we willen wel toevoegen dat de kans bestaat dat de omzetdaling in China sneller verloopt dan verwacht. Dit ook gezien de uitspraken van de CEO van ASML, Christophe Fouquet tijdens de Citi Global Tech Conference die vertelde dat de sancties steeds meer economisch zijn ingegeven (zie dit artikel).

Dit omzetverlies in China wordt op den duur opgevangen door andere regio's. Toch is de markt hier nog niet van overtuigd. Los van deze nieuwe Amerikaanse regels moeten we ook rekening houden met het feit dat Intel ook kan gaan bezuinigen op nieuwe machines zoals we eerder hebben geschreven op de website. Deze mix is reden om eventueel een verdere daling in het aandeel te zien voordat de lange trend weer wordt opgepakt. Ook de chat ligt er gewoonweg minder goed voor

Belangrijkste nieuwe regels

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.