Navigation

ASML: gaat bezuinigen - Eindhovens Dagblad - niks dramatisch

De winstgevendheid van ASML $ASML staat onder druk, wat leidt tot bezuinigingen. Dit schrijft het Eindhovens Dagblad. Het bedrijf zal minder reizen en trainingen organiseren, geen nieuwe sponsoring aangaan en de inhuur van personeel beperken. Dit bezuinigingsprogramma komt na jaren van sterke groei en een recordjaar.

ASML verwacht dit jaar een vergelijkbare omzet als in 2023. De kosten worden aanzienlijk teruggeschroefd vanwege druk op de winstmarges van de chipmachines.

Minder dramatisch dan doet vermoeden

Het artikel in het Eindhovens Dagblad lijkt dramatischer dan dat het is. Het is bekend dat 2024 een overgangsjaar zal worden. Het is daardoor logisch dat ASML op de kosten bespaart. Tegelijkertijd zal dit ook betekenen, deze kostenbesparingen, dat 2025 nog veel beter gaat worden dan verwacht.

Zoals eerder aangegeven, heeft een bron aan ons juist gemeld dat er een winstupgrade kan aankomen voor 2025. De kostenbesparingen over 2024 passen dus eigenlijk ook in dit plaatje.

We denken ook dat het weinig effect gaat hebben op de koers van ASML, waarbij we ervan uitgaan dat deze de stijgende trend gaat voortzetten. Wel willen we duidelijk benadrukken, doordat de chipaandelen extreem zijn gestegen de laatste tijd, dat ook ASML op een dag winstnemingen gaat zien. Toch zien we geen aanleiding om onze up in het aandeel te verlaten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.