Navigation

ASML: uitbreiding vergunningsplicht naar China - geen goed signaal

ASML: uitbreiding vergunningsplicht naar China - geen goed signaal
pro

ASML $ASML moet voortaan exportvergunningen aanvragen in Den Haag voor 3 van zijn chipmachines naar China, inclusief onderhoud, reserveonderdelen en software-updates.

Hoewel dit eerder deze week eigenlijk al duidelijk was in de wandelgangen, staat het vandaag weer in het nieuws vanwege de officiële bevestiging. We hebben gisteren geschreven dat de kans op een tempering van de outlook bij ASML niet langer wordt uitgesloten (zie dit artikel).

Speelbal geopolitiek

ASML wordt steeds meer een speelbal van geopolitiek, en dat is niet goed. Nadat de nieuwe topman van ASML onlangs aangaf dat de sancties steeds meer economisch zijn ingegeven, was dit voor ons een teken dat hij eigenlijk aangaf dat de omzet uit China eerder en groter dan verwacht kan afnemen.

China is nog steeds één van de belangrijkste gebieden voor ASML. Dit omzetverlies wordt op de lange duur waarschijnlijk gecompenseerd door landen zoals Japan, maar daar heeft het bedrijf op de korte termijn weinig aan. Ook vanwege de malaise bij Intel en mogelijke vertragingen in orders voor nieuwe machines bij TSMC.

Het aandeel

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.