Navigation

TSMC: volgende generatie chips misschien zonder nieuwe machine ASML - visie

TSMC: volgende generatie chips misschien zonder nieuwe machine ASML - visie

Taiwan Semiconductor [TSMC] $TSMC heeft aangekondigd dat zij voor de volgende generatie chips, specifiek de A16-chip die gepland staat voor ontwikkeling in 2027, niet noodzakelijkerwijs de nieuwste High NA EUV machines van ASML nodig heeft. TSMC vertelde dit tijdens de Europe Technology Symposium in Amsterdam

Het is mogelijk is dat hun A16-fabrieken worden ingericht om deze technologie te gebruiken, maar dat dit niet vaststaat. Hoewel de High NA EUV machines ontworpen zijn om chipontwerpen tot twee derde kleiner te maken, moeten chipfabrikanten de hogere kosten en de betrouwbaarheid van ASML's oudere technologie afwegen.

Deze nieuwe machines worden geschat op meer dan 350 miljoen euro per stuk, aanzienlijk duurder dan de reguliere EUV machines van ASML, die 200 miljoen euro kosten.

De aandelen TSMC en ASML

Als TSMC inderdaad besluit om eerst verder te gaan zonder de High NA EUV technologie, zou dit kunnen leiden tot kostenbesparingen en mogelijk zelfs een snellere ontwikkelingstijd. We zitten op een stijging van TSMC.

Wat betreft ASML. Het niet gebruiken van de meest geavanceerde technologie kan ook de miniatuurisatie van chips beperken, wat uiteindelijk invloed kan hebben op de prestaties en energie-efficiëntie van de chips die TSMC produceert. Het aandeel staat 1% lager, wat al aangeeft dat de markt de uitspraken van TSMC met een korrel zout neemt.

Het is dus nog geen uitgemaakte zaak en kunnen we ook niet direct concluderen dat de meest moderne machine van ASML minder omzet zal genereren. Bovendien, als Taiwan Semiconductor besluit oudere apparatuur te gebruiken, heeft het daarvoor nog steeds ASML nodig.

We beschouwen de mededeling voor ASML als licht negatief tot neutraal, maar het verandert onze visie op het aandeel niet. ASML is immers de enige leverancier van deze hypermoderne apparatuur. Zelfs als Taiwan Semiconductor besluit voorlopig geen orders te plaatsen voor deze apparatuur, denken we dat het bedrijf uiteindelijk de overstap zal moeten maken om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen in chipapparatuur en chiptechnologie.

Tot slot, het wordt een bredere trend dat bedrijven die chips produceren, evenals andere toeleveranciers en betrokken bedrijven, meer op de kosten gaan letten vanwege toenemende concurrentie. Er komen steeds meer partijen die in de toekomst hoogwaardige chips kunnen gaan maken wat tot prijsdruk kan leiden. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.