Navigation

ASML: morgen de cijfers - kan het aandeel nog verder naar boven

ASML: morgen de cijfers - kan het aandeel nog verder naar boven

ASML $ASML komt morgen met de cijfers en blijft onvervangbaar in het uitbouwen van de infrastructuur voor AI, omdat makers van AI-processoren en DRAM-chips de EUV-technologie moeten gebruiken: een monopolie.

Vanaf de 560 euro zitten we bij de huidige cyclus op een stijging van ASML. Uiteraard heb je altijd een beetje geluk nodig toen we in november 2022 voor het eerst weer ASML gingen kopen in de huidige cyclus. Momenteel zien we dat de koers van ASML verder aan het doordenderen is.

De cijfers moeten echt voldoen aan de verwachtingen en beter zijn, anders krijg je misschien wel een tijdelijke correctie. Maar het opwaartse trendkanaal is evident sterk. Dat betekent ook dat wij op een stijging blijven zitten van ASML en het aandeel eigenlijk als een van de core holdings zien.

Zoals verteld, we willen met de free ride portfolio beginnen. We zoeken echt het juiste moment op. En ASML zou zeker bij een correctie één van de aandelen kunnen zijn die daar dan meteen in wordt opgenomen.

Terug naar de cijfers en de ontwikkelingen houden we er rekening mee dat ASML zich positiever gaat uitlaten over de toekomst. ASML is de onmisbare schakel in de nieuwe evolutie binnen de chips en artificiële intelligentie. Het is het enige bedrijf in de wereld dat zulke hoog geavanceerde machines maakt.

We hebben het al langer opvallend gevonden dat ASML een lagere waardering heeft dan bedrijven die geen monopolie hebben en niet zo'n sterke marktpositie. Dit geeft aan dat er nog steeds veel meer verwachtingswaarde in ASML mag lopen en dat de koers inderdaad trapsgewijs waarschijnlijk nog veel verder kan doorstijgen. (Zie ook de database over ASML.)

Een punt wat misschien wel enige zorg kan bieden, is als de sancties richting China groter worden. China wordt wel een steeds minder belangrijke markt voor ASML maar ze telt nog steeds wel mee.

En als ASML geen toegang meer krijgt tot China gaat China waarschijnlijk zelf steeds meer geld in research en development stoppen waardoor de voorsprong van ASML in de komende jaren zelfs verkleind kan worden. Nogmaals dat is nu absoluut nog niet het geval en ten tweede, het omzetverlies in China zal waarschijnlijk daar buiten worden opgevangen.

Er is dus voldoende reden om bullish te blijven op ASML. Dit ook vanuit eerdere signalen die bijvoorbeeld kwamen van Taiwan Semiconductor waar we reeds ook al vaker over hebben geschreven. Hoewel het best kan zijn dat de koers als de cijfers ook maar iets tegenvallen corrigeert blijven we absoluut op een stijging zitten.

Bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal gaf ASML zelf aan te rekenen op een omzet tussen de 5,7 en 6,2 miljard euro voor het tweede kwartaal, met een brutomarge tussen de 50 en 51 procent. Voor heel 2024 mikte ASML bij de prognose op een omzet gelijk aan die van 2023, toen het bedrijf 27,6 miljard euro behaalde.

De omzet wordt nu rond 6,1 miljard euro gezien tegen 6,9 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. De brutowinst kan uitkomen op 3,1 miljard euro, waarbij de brutomarge van ASML naar verwachting zal dalen van 51,3 procent naar bijna ongeveer 50,5 -5,7 procent. De nettowinst zou in het tweede kwartaal ongeveer 1,45 miljard euro moeten bedragen, vergeleken met 1,94 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

Voor 2025 heeft ASML een outlook van 30 tot 40 miljard euro aan omzet. Om het middenpunt van deze bandbreedte te bereiken, moet ASML in de komende drie kwartalen iets meer dan 4 miljard euro aan orders per kwartaal binnenhalen, aldus topman Dassen van ASML.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.