Navigation

ASML: enorme waarschuwing en grootste koersdaling 26 jaar - analyse en visie aandeel

ASML: enorme waarschuwing en grootste koersdaling 26 jaar - analyse en visie aandeel

ASML $ASML heeft zijn resultaten voor het derde kwartaal van 2024 gepresenteerd (uitgelekt via Bloomberg op dinsdag) met een netto-omzet van €7,5 miljard en een nettowinst van €2,1 miljard.

Ondanks deze solide cijfers heeft het bedrijf een winstwaarschuwing afgegeven vanwege de forse terugval in nieuwe orders, die €2,6 miljard bedroegen, veel lager dan de verwachte €4-6 miljard.

Vooruitzichten voor 2025 zijn naar beneden bijgesteld, met een verwachte omzet van €30-35 miljard, terwijl eerder €36 miljard werd verwacht. Daarnaast is de brutomarge voor 2025 verlaagd naar 51-53%, wat lager is dan de eerdere prognose van 54-56%.

Visie op het aandeel ASML

Zoals eerder aangegeven, hielden wij al rekening met een mogelijke winstwaarschuwing van ASML. Dat deze echter zo groot zou uitpakken, hadden wij niet verwacht. Het aandeel daalde op dinsdag met bijna 16% en ligt nu in een belangrijke steunzone. De daling was overigens de grootste koersdaling in 26 jaar.

In lijn met onze strategie, waarbij we technologieaandelen een lagere weging hebben gegeven, hebben we ook eerder onze positie in ASML flink gereduceerd. Met de vrijgekomen cash zijn we strategisch teruggegaan in bepaalde techwaarden zoals NVIDIA.

We houden in de aanloop naar de analisten-meeting later vandaag, en ondanks de grotere onzekerheid, de rest van de ASML aandelen vast, omdat we exposure willen blijven houden naar deze monopolist en gezien het historische koerspatroon.

Hoewel we eerder aangaven dat een winstwaarschuwing bij ASML te verwachten was en we op de lange termijn positief blijven, moeten we nu vaststellen dat ASML een flinke misstap heeft begaan.

Het eerste punt van kritiek is dat de negatieve berichten alleen naar Bloomberg zijn gelekt en niet naar andere partijen. ASML had al veel eerder een officiële winstwaarschuwing moeten afgeven.

ASML moet ook veel duidelijker worden hoeveel omzet het gaat verliezen in China dat nog steeds goed is voor meer dan 40% van de omzet (schatting voor komende kwartalen op basis van historische gegevens).

Het was al eerder duidelijk geworden dat er problemen zijn bij een aantal grote klanten van ASML, waaronder Intel en Samsung, die beide in de top drie staan voor de afname van EUV-lithografiesystemen. Daar had door ASML op geacteerd moeten worden richting beleggers.

De uitdagingen bij Intel lagen er dik bovenop, en Samsung heeft recentelijk ook teleurstellende winstcijfers gepresenteerd.

Uit de cijfers van ASML blijkt bovendien dat alles wat niet direct gerelateerd is aan artificiële intelligentie, simpelweg niet goed presteert.

Ondanks de huidige situatie blijven we dus vasthouden aan onze overgebleven (eerder verkleinde) positie in ASML, gezien de lange termijnperspectieven. Wel moeten we er rekening mee houden dat de koers mogelijk nog verder zal dalen.

Kortom, hoewel de winstwaarschuwing van ASML niet onverwacht was, bleek deze veel groter dan we aanvankelijk hadden gedacht. We hebben onze positie tijdig gereduceerd, en blijven vasthouden aan de resterende aandelen vanwege het lange termijnpotentieel van het bedrijf.

Diepere blik en visie op de cijfers

De cijfers van ASML zijn duidelijk teleurstellend, vooral gezien de sterke reputatie van het bedrijf als leider in de halfgeleiderindustrie. De scherpe daling van de nieuwe orders in het derde kwartaal, van €2,6 miljard ten opzichte van de verwachte €4-6 miljard, is een indicatie van de huidige terughoudendheid in de markt buiten AI om.

Hoewel ASML opereert in een duidelijke groeisector, waar de vraag naar geavanceerde halfgeleideroplossingen op lange termijn blijft toenemen, is de vraag op dit moment vertraagd.

Dit wordt ondermeer veroorzaakt door uitgestelde capaciteitsuitbreidingen bij klanten en de onzekere economische vooruitzichten, vooral in markten zoals geheugen en logic (denk ook auto's). Het vertraagde herstel in deze segmenten veroorzaakt druk op de vraag naar EUV-systemen, die essentieel zijn voor de nieuwste generatie chips.

Het is belangrijk op te merken dat ASML ondanks deze tijdelijke zwakte nog steeds in een monopolieachtige positie verkeert in de halfgeleiderindustrie, vooral op het gebied van EUV-technologie voor AI.

Deze technologische dominantie biedt op lange termijn aanzienlijke groeikansen, omdat het bedrijf vrijwel geen directe concurrentie heeft op het gebied van lithografiesystemen die nodig zijn voor de meest geavanceerde chips.

Echter, de neerwaartse bijstelling van de marges voor 2025 – van 54-56% naar 51-53% – en de verlaagde omzetverwachting voor dat jaar wijzen op aanhoudende onzekerheid in de komende kwartalen. Dit geldt vooral in markten zoals geheugen, waar klanten terughoudend zijn met nieuwe investeringen en zich vooral richten op technologie-upgrades, zonder significante capaciteitsuitbreiding.

Een andere belangrijke factor is dat ASML nog steeds solide financiële resultaten blijft boeken, zoals blijkt uit de sterke kaspositie en de stabiele operationele kasstroom (hoewel verslechterd).

Het bedrijf heeft ook haar aandeelhouders beloond met een interim dividend, wat vertrouwen uitstraalt in de langetermijnstrategie. De daling van de netto kasstroom uit operationele activiteiten wijzen echter op enige druk op de kasstromen, wat kan wijzen op voorzichtigheid bij verdere investeringen of aandelen-inkoop-programma’s.

Kortom, ASML bevindt zich momenteel tussen het wal en het schip, waarin het op korte termijn te maken heeft met marktturbulentie, maar op lange termijn goed gepositioneerd blijft dankzij haar technologische voorsprong.

Als de vraag naar geavanceerde lithografiesystemen, met name EUV, zich niet snel herstelt, kan de korte termijn koersdruk aanhouden. Gezien de neerwaartse bijstellingen in de vooruitzichten en het trage marktherstel, blijven wij voorzichtig voor nu.

Maar ook belangrijk en door de rotzooi heen kijkend: mocht het aandeel verder dalen, dan kan dit een interessante instapkans bieden voor beleggers met een lange horizon met de aantekening dat er ook teleurstellingen kunnen plaatsvinden.

Blik op divisies en visie

Wat betreft de verschillende divisies presteert de Installed Base Management-divisie stabiel, met een lichte groei in omzet uit service- en veldoptieverkopen. Deze tak biedt ASML enige continuïteit, zelfs als de verkoop van nieuwe systemen tijdelijk tegenvalt, met wel de onzekerheid over China.

De verkoop van nieuwe lithografiesystemen is echter nog steeds de kern van ASML's bedrijfsmodel en blijft een belangrijke graadmeter voor toekomstige prestaties. De forse daling in nieuwe orders onderstreept de uitdagingen waarmee ASML op korte termijn te maken heeft, ondanks de sterke structurele vraag naar chips op lange termijn.

Andere aandelen in de sector

Wat betreft de bredere markt denken we dat er wellicht een overdreven reactie heeft plaatsgevonden bij aandelen die gerelateerd zijn aan artificiële intelligentie (denk aan NVIDIA). De komende tijd zal moeten blijken of dit het geval is.

Morgen komt Taiwan Semiconductor met cijfers, en op 24 oktober volgen de resultaten van SK Hynix. Deze cijfers gaan waarschijnlijk meer duidelijkheid verschaffen over de situatie in de chipindustrie.

Sterke punten

  • Solide omzetgroei: ASML wist in het derde kwartaal van 2024 een totale netto-omzet van €7,5 miljard te realiseren, boven de verwachtingen.
  • Verhoogde verkoop van lithografiesystemen: Het aantal verkochte nieuwe lithografiesystemen steeg van 89 in Q2 naar 106 in Q3.
  • Stabiele brutomarge: Ondanks uitdagende marktomstandigheden kwam de brutomarge uit op 50,8%, wat binnen de verwachtingen lag.
  • Cashpositie: ASML wist haar kaspositie stabiel te houden, met een eind-kwartaal cash en cash equivalents van €4,985 miljard.
  • Dividenduitkering: Het bedrijf keert een interim dividend van €1,52 per aandeel uit op 7 november 2024, wat aandeelhouders vertrouwen biedt in de langetermijnstrategie van het bedrijf.

Zwakke punten

  • Sterke daling van nieuwe orders: ASML boekte in het derde kwartaal slechts €2,6 miljard aan nieuwe orders, fors lager dan de marktverwachting van €4-6 miljard. Dit wijst op een afnemende vraag, vooral naar geavanceerde EUV-systemen.
  • Neerwaartse bijstelling vooruitzichten 2025: ASML heeft de omzetverwachting voor 2025 verlaagd naar €30-35 miljard, terwijl eerder een omzet van €36 miljard werd verwacht. Ook de brutomarge werd verlaagd van 54-56% naar 51-53%.
  • Afnemende vraag in geheugenmarkt: De vraag naar halfgeleiders blijft onder druk staan, vooral in het geheugen-segment, waar klanten terughoudend zijn met capaciteitsuitbreidingen.
  • Lager aantal gebruikte systemen verkocht: Het aantal verkochte gebruikte lithografiesystemen daalde van 11 in het tweede kwartaal naar 10 in het derde kwartaal.
  • Kasstromen onder druk: De operationele cashflow daalde, met een netto kasstroom van €949,9 miljoen in Q3, vergeleken met €1.128,1 miljoen in het vorige kwartaal.

Vooruitzichten (guidance)

Voor het vierde kwartaal van 2024 verwacht ASML een netto-omzet van tussen de €8,8 miljard en €9,2 miljard, met een brutomarge tussen de 49% en 50%. Voor het volledige jaar 2024 blijft de verwachting voor de totale netto-omzet rond de €28 miljard.

De vooruitzichten voor 2025 zijn naar beneden bijgesteld. ASML voorspelt nu een omzet van tussen de €30 miljard en €35 miljard, met een brutomarge van 51% tot 53%. Deze neerwaartse bijstelling is voornamelijk toe te schrijven aan vertragingen in de vraag naar EUV-systemen door uitgestelde fab-uitbreidingen bij klanten.

Cijfers

ASML rapporteerde een totale netto-omzet van €7,467 miljard in het derde kwartaal van 2024, waarvan €5,926 miljard afkomstig was uit de verkoop van nieuwe lithografiesystemen en €1,541 miljard uit Installed Base Management (service en opties).

Het aantal verkochte lithografiesystemen steeg naar 106, terwijl 10 gebruikte systemen werden verkocht.

De brutomarge bedroeg 50,8%, wat neerkomt op een brutoresultaat van €3,793 miljard. De operationele winst kwam uit op €2,441 miljard, met een nettowinst van €2,077 miljard. ASML’s kaspositie bleef stabiel met €4,985 miljard aan liquide middelen.

Opvallend is de forse daling in nieuwe boekingen, die uitkwamen op €2,633 miljard, een aanzienlijke daling ten opzichte van de €5,567 miljard in het voorgaande kwartaal.

Dit wijst op een terughoudende markt, met name voor geavanceerde EUV-systemen, die cruciaal zijn voor de volgende generatie halfgeleiders.

Toespraak CEO Christophe Fouquet

Christophe Fouquet, president en CEO van ASML, gaf aan dat de resultaten voor het derde kwartaal boven de verwachtingen lagen, maar dat er sprake is van terughoudendheid in de markt.

Hij wees erop dat de vraag naar geavanceerde lithografiesystemen, met name in het EUV-segment, achterblijft door uitgestelde fab-uitbreidingen en de trage vraagherstel in bepaalde segmenten, zoals geheugen.

"Hoewel er sterke ontwikkelingen zijn in AI en de daaraan gerelateerde vraag naar halfgeleiders, zien we dat andere markten trager herstellen dan verwacht," zei Fouquet.

Hij benadrukte echter dat de langetermijnvooruitzichten voor ASML positief blijven, mede dankzij voortdurende technologische innovaties en de leidende positie van het bedrijf in de halfgeleiderindustrie.

Resumerend

Hoewel ASML sterke resultaten boekte in het derde kwartaal van 2024, wordt het bedrijf geconfronteerd met een aanzienlijke terugval in nieuwe orders en neerwaartse bijstellingen voor 2025. De marktvraag naar geavanceerde systemen, zoals EUV, staat momenteel onder druk, wat de groei kan vertragen.

Desondanks blijft de langetermijnvisie op ASML positief vanwege hun technologische voorsprong en solide financiële basis. De daling in orders lijkt een tijdelijk fenomeen, maar zal de prestaties op korte termijn beïnvloeden en zelfs een tijdelijke verdere koersdaling in niet uitgesloten (afhankelijk van de algehele stemming).

Over een periode van enkele kwartalen tot een paar jaar zal de koers waarschijnlijk, mede door haar unieke positie en de onderliggende groei in de markt, veel hoger staan.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.