Navigation

ASML: nog geen officiële verhoging outlook - ijzersterke bookings - instant view

ASML: nog geen officiële verhoging outlook - ijzersterke bookings - instant view

Dit is een instant view. Later vandaag volgt een update.

ASML $ASML heeft zijn financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2024 gepubliceerd. Het bedrijf rapporteerde een totale netto-omzet van €6,2 miljard en een nettowinst van €1,6 miljard. Voor heel 2024 verwacht ASML een omzet vergelijkbaar met die van 2023, ondersteund door een sterk tweede halfjaar. Het oderbook is ijzersterk.

Instant view op de cijfers

De cijfers van ASML laten zien dat de marges redelijk zijn, maar de markt had wellicht op meer gehoopt. Ook had de markt verwacht dat ASML nu al haar outlook zou verhogen. Wat dat betreft zijn dat mogelijke minpunten.

Verder blijkt uit de resultaten dat ze sterk zijn. ASML verwacht een verder herstel in de chipindustrie en bookings "die de pan uit rijzen" en beter waren dan verwacht zijn.

De eerste indruk is dat er op basis van deze cijfers een kans is dat ASML een ronde winstnemingen kan zien. De markt zoekt ook naar excuses om mogelijk tussentijds winst te nemen. Als de markt zich puur richt op bookings, dan gaat de koers naar boven, maar dat is de vraag.

Als deze niet gevonden worden in de cijfers, kan het wel door de berichten dat de regering Biden strengere regels voor China wil invoeren met betrekking tot de invoer van chipgerelateerde apparatuur. Dit ook omdat ASML nog steeds een zelfde omzet ziet uit China, maar als er meer beperkingen komen, dan kunnen deze dalen.

Wat betreft het aandeel. We blijven positief over een stijging, ook al zou het aandeel een correctie kunnen vertonen. Voor de lange termijn blijven de vooruitzichten heel sterk. Later vandaag komen we terug op de cijfers van ASML. Als met al zien we geen reden om onze positieve visie te wijzigen, ondanks de kans van winstnemingen.

Resultaten Q2 2024

ASML realiseerde in het tweede kwartaal van 2024 een totale netto-omzet van €6,2 miljard, met een brutomarge van 51,5%. Dit resultaat lag aan de bovenkant van de verwachtingen, voornamelijk dankzij de verkoop van meer immersiesystemen. Het nettoresultaat bedroeg €1,6 miljard, wat overeenkomt met een winst per aandeel van €4,01.

De netto-boekingen in het tweede kwartaal bedroegen €5,6 miljard, waarvan €2,5 miljard afkomstig was van EUV-systemen (Extreme Ultraviolet Lithography).

De vrije kasstroom voor dit kwartaal was €386 miljoen, ondanks een daling in kasmiddelen en kortlopende beleggingen van €5,4 miljard aan het einde van het eerste kwartaal tot €5,0 miljard aan het einde van het tweede kwartaal.

ASML kondigde ook aan dat het in het tweede kwartaal voor €96 miljoen aan eigen aandelen heeft teruggekocht als onderdeel van het lopende aandeleninkoopprogramma voor 2022-2025.

Daarnaast zal op 7 augustus 2024 een interimdividend van €1,52 per aandeel worden uitgekeerd.

Verwachtingen (Outlook) 2024

Voor het derde kwartaal van 2024 verwacht ASML een totale netto-omzet tussen €6,7 miljard en €7,3 miljard, met een brutomarge tussen 50% en 51%. De onderzoeks- en ontwikkelingskosten worden geschat op ongeveer €1,1 miljard, en de verkoop- en administratiekosten op ongeveer €295 miljoen.

Voor het hele jaar 2024 verwacht ASML een vergelijkbare totale netto-omzet als in 2023, met een iets lagere brutomarge. De geschatte jaarlijkse effectieve belastingdruk ligt tussen de 16% en 17%.

Sterke punten

  • Stijgende netto-omzet: De netto-omzet steeg van €5,29 miljard in het eerste kwartaal van 2024 naar €6,2 miljard in het tweede kwartaal van 2024.
  • Verhoogde brutomarge: De brutomarge nam toe van 51,0% in Q1 2024 naar 51,5% in Q2 2024., hoewel de markt op meer had gehoopt.
  • Hoge netto-boekingen: De netto-boekingen (bookings) bereikten €5,6 miljard in Q2 2024, een significante stijging ten opzichte van €3,6 miljard in Q1 2024.
  • Dividend en aandeleninkoop: ASML keert een final dividend uit van €1,75 per aandeel en kondigde een interimdividend aan van €1,52 per aandeel. Daarnaast werden eigen aandelen ter waarde van €96 miljoen teruggekocht.

Zwakke punten

  • Dalende kasmiddelen: De kasmiddelen en kortlopende beleggingen daalden van €5,4 miljard aan het einde van Q1 2024 naar €5,0 miljard aan het einde van Q2 2024.
  • Negatieve vrije kasstroom in Q1: In het eerste kwartaal van 2024 was de vrije kasstroom negatief met €-676 miljoen, hoewel dit in het tweede kwartaal verbeterde naar €386 miljoen.
  • Verhoogde R&D-kosten: De kosten voor onderzoek en ontwikkeling stegen van €1,032 miljard in Q1 2024 naar €1,101 miljard in Q2 2024, wat de winstmarges onder druk kan zetten.

Verklaring CEO Christophe Fouquet

"Our second-quarter total net sales came in at €6.2 billion, at the high-end of our guidance, with a gross margin of 51.5% which is above guidance, both primarily driven by more immersion systems sales. While there are still uncertainties in the market, primarily driven by the macro environment, we expect industry recovery to continue in the second half of the year."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.