Navigation

ASML: mededelingen CAPEX door TSMC ongunstig voor machinemaker

ASML: mededelingen CAPEX door TSMC ongunstig voor machinemaker

Het aandeel ASML $ASML blijft in een negatieve spiraal, ondanks sterke cijfers van Taiwan Semiconductor [TSMC] $TSM. Dit komt doordat TSMC, zoals reeds geschreven, aangeeft dat de kapitaaluitgaven in de toekomst toenemen, maar deze verhoging is lager dan de markt had verwacht. Dit bemoeilijkt voor nu de situatie voor ASML.

TSMC laat weten dat de investeringen (CAPEX) voor dit jaar worden verwacht op iets meer dan $30 miljard, vergeleken met een eerdere prognose van $30 miljard-$32 miljard. De investeringen voor 2025 gaan waarschijnlijk hoger zijn dan dit jaar, hoewel het geen specifieke cijfers gaf.

Het is steeds duidelijker waar de problemen liggen voor ASML. De omzet uit China is aan het afnemen. Daarnaast zijn de bestellingen van grote klanten zoals Intel en Samsung minder groot, omdat deze bedrijven momenteel in de problemen verkeren.

TSMC lijkt een strategie te volgen waarbij ze grote investeringen zo lang mogelijk uitstellen en proberen efficiënter te werken. ASML is daardoor vooralsnog de dupe.

Het aandeel

Deze ontwikkelingen betekenen dat ASML voor 2025 waarschijnlijk een voorzichtige prognose zal blijven handhaven, zoals al eerder is aangegeven. Ondanks de sombere vooruitzichten blijven wij op een stijging zitten, zij het met een reeds gereduceerde positie. De positie was al (met mazzel) voor de koersval verkleind.

Voordat de cijfers werden vrijgegeven, hebben wij onze blootstelling in technologie aanzienlijk verminderd om meer zekerheid te creëren en free rides te realiseren. Dit geldt ook voor ASML.

Deze gelden worden nu weer hier en daar gebruikt voor verzwaringen. Met betrekking tot ASML behouden de aandelen die we nog hebben, zij het in een sterk verminderde hoeveelheid in vergelijking met eerder. Onze eerste aankoop vond plaats op €560. We wachten nu op een verdere daling, waarna we verwachten opnieuw groter te kunnen instappen.

Onze lange termijnvisie blijft positief, ondanks de korte termijn onzekerheden. De sterke fundamenten van ASML geven ons vertrouwen dat, wanneer de marktomstandigheden verbeteren, het aandeel opnieuw kan stijgen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.