Navigation

Herhaling: ASML: tweede blik op cijfers - opmerking Free Ride Portfolio

Herhaling: ASML: tweede blik op cijfers - opmerking Free Ride  Portfolio
pro

[Dit bericht is op woensdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Dit is een update na de eerder gepubliceerde instant view met betrekking tot de resultaten van ASML $ASML. Het aandeel ASML is na de resultaten sterk gedaald en noteert op dit moment een verlies van ongeveer 6%. De koersdaling van ASML wordt veroorzaakt door verschillende factoren.

De negatieve elementen

Het belangrijkste element is dat de sales guidance van ASML voor het derde kwartaal onder de verwachtingen van analisten ligt, ondanks een hogere voorspelling van het bedrijf zelf.

Daarnaast speelt waarschijnlijk een grote rol dat de Biden administratie strengere regels wil invoeren voor exporten naar China. Volgens bronnen zou de regering Biden willen dat buitenlandse bedrijven die Amerikaanse onderdelen gebruiken, zoals ASML, toestemming moeten krijgen van de Amerikanen om apparatuur naar China te exporteren.

Omdat ASML in haar persbericht nog steeds dezelfde voorspelling voor omzet in China hanteert, is de kans groot dat deze nu juist gaat tegenvallen als deze regels doorgaan.

De negatieve aspecten worden dus benadrukt en, zoals we gisteren ook aangaven, zoekt de markt misschien naar redenen om winst te nemen. Aan de positieve zijde zijn er echter voldoende elementen waarom ASML een mooie toekomst heeft.

De positieve elementen

Ten eerste waren de bookings veel beter dan verwacht en worden nu geschat op 5,6 miljard dollar. De netto-boekingen (bookings) bereikten €5,6 miljard in het tweede kwartaal, een significante stijging ten opzichte van €3,6 miljard in het eerste kwartaal van 2024.

Dit betekent dat de verkopen van ASML in 2025 waarschijnlijk hoger zijn dan verwacht. Een groot deel van deze orders komt waarschijnlijk van Taiwan Semiconductor, dat sterk aan het uitbreiden is.

Daarnaast lijkt het erop dat de marges voor de komende periodes bij ASML gaan verbeteren, wat uiteraard positief is. Dit samen met hoger dan verwachte verkopen in 2025 blijft erop wijzen dat het bedrijf zijn outlook nog steeds kan gaan verhogen.

ASML is ook bezig met een wisseling van het management. Wij krijgen de indruk dat er nu nog wat vuile was buiten wordt buiten gehangen, zodat het management tijdens de beleggersdag in november met positieve mededelingen kan komen.

Overigens willen we nog iets toevoegen over die sales guidance: de machines van ASML zijn peperduur. Dus als iets ook maar een paar weken verschuift, kan dit al invloed hebben op de resultaten. We denken dat de markt dit in tweede instantie gaat reflecteren.

Als we de cijfers nog eens bekijken, is het logisch dat de koers aan het dalen is. Ten eerste omdat de sales guidance wat matiger is dan verwacht. Ten tweede door de mogelijke nieuwe restricties door de Amerikaanse overheid met betrekking tot de leveringen aan China. En ten derde door het tijdelijke algehele negatievere sentiment rond deze aandelen in de afgelopen dagen.

Onze visie op het aandeel ASML blijft dan ook onveranderd positief. We zitten op een stijging die we voor het eerst hebben geïnitieerd in november 2022 op 560 euro. We blijven momenteel op een stijging zitten, waarbij ASML momenteel de onderkant van haar stijgende trendkanaal aan het testen is. Het is mogelijk dat het aandeel zelfs uit dit kanaal valt en terugzakt tot een range rond de 830 euro. We zeggen niet dat dit gebeurt, maar het zou kunnen bij een verdere verslechtering van de markt.

Free Ride Portfolio en ASML

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.