Navigation

ASML: met cijfers - ziet in 2025 een sterke upturn - instant visie

ASML: met cijfers - ziet in 2025 een sterke upturn - instant visie

ASML $ASML heeft resultaten gepresenteerd die redelijk sterk zijn. In ieder geval was een verdrievoudiging van de orders die werd gemeld gewoonweg heel sterk.

Mogelijk komen we hier nog op terug, maar kijkend nu naar de cijfers blijven we erbij dat het aandeel ruimte heeft om te stijgen.

Wel is het bedrijf nog steeds enigszins voorzichtig voor de korte termijn, hoewel positief, wat eventueel ook er toe kan leiden dat beleggers misschien niet meteen de koers naar boven jagen. Dat gezegd hebbende is ASML evident positief over 2025, waardoor wij bij zwakte de positie die we al hebben gaan vergroten.

In een toelichting schrijft ASML dat de halfgeleiderindustrie nog steeds door de bodem van de cyclus werkt. Hoewel de klanten nog niet zeker zijn over de vorm van het herstel van de halfgeleidermarkt dit jaar, zijn er enkele positieve signalen. Ondanks de positieve signalen handhaaft ASML het voorzichtige standpunt voor het gehele jaar en verwacht dat de omzet in 2024 vergelijkbaar zal zijn met 2023.

Het jaar 2024 wordt een belangrijk jaar ter voorbereiding op de aanzienlijke groei die wordt verwacht voor 2025, aldus ASML President en Chief Executive Officer Peter Wennink.

Voor het eerste kwartaal van 2024 verwacht ASML net sales tussen €5.0 miljard en €5.5 miljard met een brutowinstmarge tussen 48% en 49%.

Het bedrijf behaalde in het vierde kwartaal een netto-omzet van €7.2 miljard, met een brutowinstmarge van 51.4% en een nettowinst van €2.0 miljard. Het bedrijf rapporteerde net bookings van €9.2 miljard, waarvan €5.6 miljard afkomstig is van de verkoop van EUV (extreem ultraviolet) machines. De orderportefeuille bedraagt €39 miljard.

Voor het gehele jaar 2023 meldt ASML een netto-omzet van €27.6 miljard, met een brutowinstmarge van 51.3% en een nettowinst van €7.8 miljard.

Het bedrijf verwacht dat de netto-omzet voor 2024 vergelijkbaar zal zijn met die van 2023.

De voorraden in de eindmarkt van de industrie blijven verbeteren en de benutting van lithografietools begint te verbeteren. De orderontvangst in het vierde kwartaal ondersteunt duidelijk de toekomstige vraag. ASML verwacht R&D-kosten van ongeveer €1.070 miljoen en SG&A-kosten van ongeveer €300 miljoen.

ASML heeft de intentie om een totaal dividend voor het jaar 2023 van €6,10 per gewoon aandeel aan te kondigen, wat een stijging van 5,2% betekent ten opzichte van 2022. Een tussentijds dividend van €1,45 per gewoon aandeel zal betaalbaar zijn op 14 februari 2024.

Met inachtneming van dit tussentijdse dividend en de twee tussentijdse dividenden van €1,45 per gewoon aandeel die in 2023 zijn betaald, leidt dit tot een definitief dividendvoorstel aan de Algemene Vergadering van €1,75 per gewoon aandeel.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.