Navigation

Herhaling: ASML: TSMC heeft haast nieuwe machines - op bezoek in Veldhoven

Herhaling: ASML: TSMC heeft haast nieuwe machines - op bezoek in Veldhoven

[Dit bericht is op dinsdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Dit is ronduit bullish voor ASML $ASML en toont wederom haar monopolie aan. De CEO van Taiwan Semiconductor [TSMC] $TSM Wei heeft het hoofdkantoor van $ASML in Veldhoven bezocht. Hij liet het TSMC Technology Symposium 2024 in Taiwan zelfs schieten om naar Veldhoven te gaan. Ze "smeken" bij TSMC bijna om de nieuwe machine van ASML die de enige is waarmee de nieuwe AI-chips gemaakt kunnen worden.

Inleiding

TSMC heeft zich aangesloten bij de race om ASML’s High NA EUV-lithografiemachines, een cruciale technologie voor sub-2nm halfgeleiderproductieprocessen. Deze ontwikkeling volgt dus op een belangrijk bezoek van TSMC CEO Wei aan het hoofdkantoor van ASML in Nederland en aan laserleverancier Trumpf in Duitsland, in plaats van de TSMC Technology Symposium 2024 in Taiwan bij te wonen.

Dit bezoek benadrukt TSMC’s intentie om de geavanceerde apparatuur veilig te stellen die essentieel is voor het behouden van concurrentievoordeel in de halfgeleiderproductie.

Implicaties en het aandeel ASML

Recent waren er berichten dat TSMC mogelijk de aankoop van de High NA EUV-lithografiemachines zou uitstellen, omdat ook de oudere machines "voldoende" zouden zijn. Wij schreven destijds al dat dit waarschijnlijk een truc was om ASML onder druk te zetten voor een betere onderhandelingspositie over de prijs.

Nu blijkt inderdaad dat TSMC de High NA EUV-lithografiemachines wel moet aanschaffen. Dit kan worden gezien als een duidelijk positief signaal dat ASML inderdaad onmisbaar is en ook nog eens een monopolist.

Het feit dat TSMC de High NA EUV-lithografiemachines wil kopen, geeft aan dat ASML een cruciale rol blijft spelen in de halfgeleiderindustrie. Dit versterkt de positie van ASML als marktleider.

Voor investeerders kan dit een reden zijn om meer interesse te tonen in aandelen ASML, gezien de positieve trend en de verwachte groei in de vraag naar hun geavanceerde lithografietechnologie. Ook is het positief voor TSMC, een aandeel dat we ook hebben gekocht.

Met deze ontwikkelingen kunnen we inderdaad verwachten dat ASML in het derde of vierde kwartaal mogelijk zijn verwachtingen voor de resultaten gaat verhogen, wat verdere positieve implicaties kan hebben voor hun marktpositie, financiële prestaties en de aandelenkoers. Wij blijven bullish en houden zowel de aandelen van TSMC als ASML aan en zien veel meer winst qua trend.

Extra informatie: concurrentie halfgeleiderbedrijven

ASML heeft de eerste High NA EUV-machine in december van het vorige jaar aan Intel geleverd. Intel is van plan om deze geavanceerde technologie te gebruiken voor hun 14A (1,4-nm) halfgeleiderproces.

Samsung Electronics, een andere belangrijke speler in de halfgeleiderindustrie, is ook actief op zoek naar High NA EUV-technologie. Recentelijk ontmoette Samsung Electronics-voorzitter Lee Jae-yong de CEO's van ASML en Carl Zeiss om hun halfgeleidercapaciteiten te versterken, met name voor het 2-nm foundry- en geavanceerde geheugenchip (DRAM) processen.

De competitie tussen deze top halfgeleiderbedrijven – Samsung, Intel en TSMC – is geïntensiveerd omdat ze allemaal streven naar het veiligstellen van de volgende generatie EUV-lithografiemachines, die cruciaal zijn voor ultrafijne halfgeleiderprocessen.

Deze apparatuur wordt steeds belangrijker voor het behouden van wereldwijde halfgeleiderdominantie, waarbij TSMC van plan is om High NA EUV in te voeren voor processen na hun 1,6-nm product, de A16, die gepland staat voor massaproductie eind 2026. Tot die tijd zal TSMC blijven werken met de bestaande Low NA EUV-apparatuur.

Conclusie

De focus van de halfgeleiderindustrie op het verwerven van geavanceerde EUV-lithografieapparatuur benadrukt de toenemende inspanningen om de grenzen van chipproductietechnologie te verleggen en het leiderschap te behouden in een steeds concurrerender markt.

Met TSMC’s recente stappen en de verwachte toekomstige ontwikkelingen bij ASML, is het duidelijk dat de race om de meest geavanceerde halfgeleidertechnologieën alleen maar intensiever zal worden.

De winnaar in deze race is ASML, dat als enige in de wereld deze meest geavanceerde machine produceert. Een monopolie dat meer waard is dan de huidige waarde van het bedrijf. Een monopolie die nog een tijd zal blijven aanhouden, waardoor er een premie op het aandeel kan worden verwacht en een veel hogere koers in de toekomst.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.