Navigation

ASML: mogelijke stop onderhoud scanners China - gevolgen voor aandeel

ASML: mogelijke stop onderhoud scanners China - gevolgen voor aandeel

De media meldt dat ASML $ASML mogelijk stopt met het onderhoud van bepaalde immersiescanners in China vanaf volgend jaar onder druk van de Nederlandse regering (lees Amerika).

Het betreft oudere generaties immersiescanners, met name deep ultraviolet (DUV) lithografiesystemen, die nog steeds veel worden gebruikt in de industrie. Deze scanners, waarvan vele al meer dan 10 jaar oud zijn, zijn nog altijd geschikt voor productie van geavanceerde halfgeleiders.

Wat betekent dit voor het aandeel

Dit lijkt allemaal heel dramatisch, maar dat is het niet. Er werd al rekening mee gehouden dat dit zou kunnen gebeuren. We weten immers dat er steeds meer druk wordt uitgeoefend op China met betrekking tot sancties. We zitten op een stijging van het aandeel en blijven zitten.

Of die sancties uiteindelijk effect hebben, is een tweede. ASML heeft hier zelf ook wel eens op gereageerd en ziet er weinig in, omdat de Chinezen nu juist extra inspanningen leveren om hun eigen geavanceerde machines te ontwikkelen.

ASML eventueel omzetverlies in China elders goedmaken. ASML heeft immers nog altijd een monopolie en er worden de komende tijd veel nieuwe chipfabrieken gebouwd. ASML speelt hierin opnieuw een rol als toeleverancier.

Dit betekent dat we deze ontwikkeling zien als een storm in een glas water, en het ons niet van de wijs brengt. We blijven dan ook optimistisch over het aandeel ASML en verwachten uiteindelijk zelfs nieuwe records in de koersvorming, ook al zou de koers op de korte termijn volatiel blijven, zowel opwaarts als neerwaarts.

Wat zijn immersiescanners

Immersiescanners zijn een type fotolithografie-apparatuur dat wordt gebruikt bij de productie van halfgeleiders. Fotolithografie is een proces waarbij patronen worden overgebracht op halfgeleiderwafers om geïntegreerde schakelingen te maken.

Immersielithografie verbetert dit proces door de wafer onder te dompelen in een vloeistof, meestal water, tussen de lens en de wafer. Dit zorgt voor een fijnere resolutie en daarmee de productie van meer geavanceerde chips.

ASML is de dominante speler op dit gebied, met name in de productie van extreme ultraviolet (EUV) lithografiesystemen, die essentieel zijn voor de meest geavanceerde halfgeleiderfabricageprocessen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.